Бившият полски външен министър и настоящ председател на Сейма Радослав Шикорски се отказа от думите се, че руският президент Владимир Путин е предлагал на бившия премиер на Полша Доланд Туск на среща в Москва през 2008 година Русия и Полша да си поделят Украйна, съобщават световни медии.

Припомняме, думите на Шикорски бяха изречени по време на интервю пред Politico, но той по-късно заяви, че те са изопачени.

Часове по-късно Шикорски хвърли нова бомба: „Паметта ми е изневерила. След проверка, не е имало двустранна среща между премиера Туск и президента Путин", каза Шикорски и добави, че той всъщност е имал предвид коментари на Путин на среща на НАТО в Букурещ през 2008 година, а не в Москва през февруари същата година, както той първоначално е заявил пред списанието.

Шикорски също изглежда се е отказал и от твърденията, че Путин е предложил части от Украйна на Полша, пояснявайки, че може би е било шега.

Изказванията разгневиха най-голямата опозиционна партия в Полша, която поиска оставката му като председател на парламента.

Интервюто в Politico ще бъде обсъдено на срещата на Съвета за национална сигурност на Полша днес, каза говорител на президентството.

Запитан защо той и Туск не са съобщили пред обществото имперските амбиции на Путин по-рано, Шикорски поясни, че те са били значими след срещата на НАТО, след войната с Грузия и присъединяването на Крим.

Той добави, че подробностите от разговора са „открити за интерпретация" в светлината на последните събития в Украйна.

Премиерът на Полша Ева Копач изрази негодуванието си след съкратената от бившия премиер пресконференция заради журналистически натиск да разкрие повече за подялбата на Украйна. Тя е „изненадана", че той е запазил в тайна толкова дълго време позицията на Путин.

Междувременно бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили е заявил пред TVN24, че „руският президент Владимир Путин е предложил разделяне на Украйна преди много години на поляците и други лидери".

Владимир Путин каза, че Украйна не е страна, това е територия. На следващата среща той ми каза, че Крим е руска територия. След това той подчерта пред мен, че е недоволен с Молдова и нещо трябва да се направи. Той поясни пред мен, че НАТО няма да може да защити Балтийските държави", каза Саакашвили.

Саакашвили подкрепи думите на Шикорски, пояснявайки, че Туск му е съобщил за разговора с Путин.

„Туск ми каза, че той е смятал, че Путин се шегува", поясни Саакашвили.

Самият Туск още не е коментирал разкритията. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече „лъжа" изказванията на Шикорски.