Ширак Франция не може да се съгласи с резолюция на ООН, поставяща ултиматум по отношение на Ирак, заяви френският външен министър Доминик дьо Вилпен.

Той подчерта, че Багдад не блокира работата на ООН-инспекторите, добавяйки, че все още има време за мирно разрешаване на конфликта и разоръжаване на режима на Садам без използване на сила.

Френският президент Жак Ширак в обширно интервю повтори снощи своята заплаха да наложи вето и предложи да се насрочи крайна дата след 36 дни за приключване на мисията на оръжейните инспектори, като последен опит да се спре американската военна машина.

Той препотвърди, че ще наложи вето на нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която би отворила пътя за използване на сила срещу Ирак, заяви Ширак в интервю, излъчено по американските телевизии CBS и CNN и записано преди тристранната американо-британо-испанска среща на Азорите.

Обръщайки се директно към американците, френският държавен глава подчерта своята привързаност към “дълбокото френско-американско приятелство” и се опита да разсее идеята, че антивоенната позиция на Франция е продиктувана от волята да успокои “диктаторът” Садам Хюсеин.

Ширак призова отново за мирно разоръжаване, като отбеляза, че вече има напредък. Но в обръщение, насочено без съмнение към “военния лагер”, както и към 6-те нерешителни страни в Съвета за сигурност, той подчерта, че е готов да даде фиксиран срок, в който оръжейните инспектори да приключат работата си.

Това не е “въпрос на дни”, а на месец, каза той. Тогава, защо не е месец или два? Готов съм на всякакво съгласие за точката, която ще даде поръчителство на инспекторите, заяви Ширак.

Той посочи, че членовете на Съвета за сигурност на ООН могат да дискутират върху тази точка по време на министерската среща, която Франция, Русия и Германия, подкрепени от Китай, предложиха да се състои тази седмица.

Френският президент отхвърли твърдението, че Франция действа от икономически интереси, като заяви, че търговският обмен с Ирак е не повече от 0.2 процента от цялата й външна търговия и че САЩ внасят 5-6 пъти повече иракски петрол, отколкото Франция.

Жак Ширак най-вече подчерта своето лично приятелство и това на Франция към САЩ, "което ще устои на сегашната “психодрама”. “Връзката между французите и американците, човешката връзка е връзка на дълбоко приятелство”, каза той, като допълни на английски "France and I have always been friends of the United States" – Франция и аз винаги ще бъдем приятели на Америка.