Германският канцлер Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън считат, че последните ядрени заплахи на Кремъл са безотговорни и частичната му мобилизация е сериозна грешка. Това са обсъдили двамата в телефонен разговор по-рано днес, според изявление на германското правителство, цитирано от "Ройтерс".

Байдън: Светът е изправен пред ядрен Армагедон

Байдън: Светът е изправен пред ядрен Армагедон

САЩ следят действията на Путин

Близо едночасовият телефонен разговор е бил фокусиран върху подготовката за предстоящите срещи на Г-7 и Г-20, по време на които основно ще се обсъдят нахлуването на Русия в Украйна и последствията, се казва още в изявлението.

Двамата лидери са се съгласиха никога да не приемат анексирането на украинска територия от Русия, наричайки го по-нататъшна ескалация, се казва в изявлението.

Частичната мобилизация на Русия показва горчивата цена, която руснаците трябва да платят за грешните изчисления на президента Владимир Путин, са заявили още двамата лидери.

Прокуратурата в Русия прекрати първото дело за отказ от мобилизация

Прокуратурата в Русия прекрати първото дело за отказ от мобилизация

На мъжа е присъдено и обезщетение

"Те разкритикуваха последните ядрени заплахи на Москва като безотговорни и се съгласиха, че подобна стъпка би имала изключително сериозни последици за Русия", се казва в изявлението.

По темата за атаките срещу тръбопроводите "Северен поток", двамата лидери се съгласиха, че саботажът на критична инфраструктура ще бъде разгледан решително, се казва в съобщението.