Северноатлантическият алианс няма да участва в конфликта в Украйна, заяви германският канцлер Олаф Шолц в обръщението си по повод края на Втората световна война в Европа. Текстът на речта е публикуван на уебсайта на канцлера.

"Няма да вземаме решения, при които НАТО се превръща във воюваща страна", каза той.

Шолц посочи това като един от принципите на своята политика, чиято цел канцлерът изрази в клетвата си - "да не се вреди на германския народ".

Макрон и Шолц се срещат в Берлин на 9 май

Макрон и Шолц се срещат в Берлин на 9 май

Това ще бъде първото задгранично пътуване на Макрон след преизбирането му за президент

Сред другите принципи той посочи сътрудничеството с партньорите "в Европа и отвъд Атлантическия океан", укрепването на отбранителните способности на Германия и предприемането на мерки срещу Русия, които няма да навредят на ФРГ и нейните партньори.

Говорейки за Втората световна война, Шолц изтъкна, че Германия е научила "ключов урок" от "катастрофалната си история" в периода 1933-1945 г., че войната, геноцидът и тиранията никога повече не трябва да се повтарят.

"По онова време Германия беше виновна и пред двата народа - руския и украинския. В продължение на десетилетия се опитвахме да се помирим и с двете страни", каза Шолц. Той отбелязва, че германците са благодарни за победата "и до днес".

Олаф Шолц: Путин сгреши с войната срещу Украйна

Олаф Шолц: Путин сгреши с войната срещу Украйна

Германия обмисля да снабди Украйна с гаубици, в допълнение към зенитните оръдия Gepard

Въпреки това, каза той, Европа не може да празнува края на Втората световна война, "без да осъзнава факта, че Европа отново е във война". Канцлерът изрази увереност в победата на Украйна, свободата и сигурността.