Германският канцлер Олаф Шолц увери балтийските държави в пълната подкрепа и защита от външна агресия, с която те разполагат. "Съвместно ще защитаваме всеки квадратен сантиметър от територията на НАТО", заяви Шолц след среща с латвийския министър-председател Крисянис Каринс. 

Германският канцлер коментира, че руският президент Владимир Путин е подценил единството и решимостта на Запада да подкрепи Украйна и увери, че Украйна ще има постоянна подкрепа с боеприпаси, подмяна и логистика за доставените оръжейни системи.

Шолц обаче не пропусна и темата за евентуални преговори с Русия - това, по думите му не е изключено, но може да се случи едва след пълно изтегляне от окупираните територии на Украйна. "Те (преговорите, бел.ред.) ще са подходящи само ако Русия първо се изтегли от окупираните украински територии", заяви Олаф Шолц в отговор на въпрос, цитиран от Der Standard.

Германия ще открие нови линии за производство на снаряди и ремонт на оборудване, за да помогне на въоръжените сили на Украйна в борбата с руската агресия, стана ясно още от брифинга. Шолц обясни, че едногодишната подкрепа за Украйна е довела до извода, че ще са необходими продължителни добри доставки, както на боеприпаси за доставените от западните страни оръжия, така и "класически запас от оръжия, който е наличен в цяла Източна Европа".