Шотландският първи министър Никола Стърджън е писала до британския премиер Тереза Мей, официално настоявайки тя да разреши провеждането на втори референдум за независимост на Шотландия преди излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

Резултатите от референдума за Брекзит през юни миналата година поставиха бъдещето на страната под въпрос, тъй като Англия и Уелс гласуваха за излизане от ЕС, но Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане.

Шотландският парламент подкрепи втори референдум за независимост

Шотландският парламент подкрепи втори референдум за независимост

Гласуването приключи с 69 гласа "за" срещу 59 гласа "против"

Местният парламент на Шотландия във вторник гласува за провеждане на референдум за отделяне през 2018 или 2019 г., но британското правителство в Уестминстър трябва да даде разрешението си преди каквото и да е допитване да може да бъде проведено.

Получавайки мандат от шотландския парламент, Стърджън е написала писмо до Тереза Мей, за да поиска официално тя да започне преговори за улесняване на вота, нещо, което британското правителство вече заяви, че ще отхвърли.

Сега не е времето за нов шотландски референдум, обяви Мей

Сега не е времето за нов шотландски референдум, обяви Мей

Точно сега ние трябва да работим заедно

В профила си в "Туитър" шотландското правителство публикува снимка на Стърджън в спокойна поза на диван със съобщението: "Първият министър Никола Стърджън в резиденцията си в Единбург, работейки по окончателния проект на писмото до премиера Тереза Мей."

Медиите информират, че писмото ще бъде изпратено на Мей по-късно днес.

Шотландците отхвърлиха независимостта на референдума през 2014 г. с 55% от гласовете, ала Стърджън заяви, че обстоятелствата са се променили оттогава, защото въпреки че Великобритания като цяло гласува за Брекзит, шотландците категорично подкрепиха оставането в ЕС.

Тереза Мей по-рано заяви, че сега не е точното време за още един референдум, след като сложните двугодишни преговори по развода между Обединеното кралство и ЕС тъкмо започват.