Премиер - министърът на Шотландия Никола Стърджън прогнозира независимост за Шотландия от Обединеното кралство поради излизането на Великобритания от ЕС. Тя заяви това в сряда пред журналисти в Берлин.

"Прогнозирам, че Шотландия ще бъде независима през следващите години и ще стане член на ЕС", заяви премиерът на Шотландия.

Правителството на Шотландия публикува законопроекта за втори референдум

Правителството на Шотландия публикува законопроекта за втори референдум

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че референдумът ще се проведе преди 2021 г.

Тя се застъпи за провеждането на втори референдум за независимост от Обединеното кралство в случай на Брекзит без сделка още през 2020 година. "Трябва да предвидим това за догодина", каза Стърджън. Според нея поредното забавяне на излизането на Великобритания от ЕС би било по-добър вариант от хаотичния Брекзит.

През 2014 г. се проведе референдум за независимост на Шотландия. 55% подкрепиха запазването на съюза между Единбург и Лондон. Решението на Шотландската национална партия в региона обаче се възползва от резултатите от общия британски референдум за по-нататъшно членство в ЕС, в който жителите на Шотландия, за разлика от Великобритания като цяло, не подкрепиха развода с ЕС.

В Шотландия искат нов референдум за независимост преди май 2021 г.

В Шотландия искат нов референдум за независимост преди май 2021 г.

Тя отбеляза, че шотландците трябва да получат нова възможност

Това обстоятелство породи идеята за нов референдум за независимост, който Стърджън щеше да организира преди края на правомощията на настоящия парламента на Шотландия през 2021 г.