Първият министър на Шотландия Никола Стърджън разкритикува новопубликуваната Бяла книга на британското правителство за имиграцията, определяйки документа като "акт на вандализъм срещу шотландската икономика и обществените услуги".

Стърджън добави, че новият временен визов режим за граждани на Европейския съюз ще "засегне тежко нашето работещо население, ще потисне растежа, ще намали приходите и ще ни лиши от присъствието и приноса на хората, които искат да изградят живот тук".

Великобритания предложи визов режим за гражданите на ЕС

Великобритания предложи визов режим за гражданите на ЕС

Ще имат право да останат на Острова за период от една година след Брекзит

Стърджън допълни, че последните предложения на британското правителство биха намалили с 85% притока на хора, идващи в Шотландия от ЕС и Европейското икономическо пространство, което би "опустошило" нейната икономика и сектора на социалните грижи. "И разбира се прекратяването на свободното движение ограничава и двете - ние всички губим правата си да живеем, работим и учим свободно в ЕС", написа тя в "Туитър".

Според Бялата книга на британското правителство гражданите на ЕС с всякакви нива на квалификация, както и някои от "нискорискови" страни, които не са посочени, ще имат право да останат непрекъснато във Великобритания в продължение на една година, след като страната излезе от Общността, но няма да им бъде позволено да останат за постоянно, да имат достъп до социални помощи или да доведат членове на семейството си, нито да влязат отново в Обединеното кралство една година след изтичане на едногодишния им престой.