През следващата седмица започват консултации за провеждането на втори референдум за независимост на Шотландия от Великобритания. Това обяви Никола Стърджън, която е първи министър на Шотландия и председател на Шотландската национална партия, съобщава БиБиСи.

Стърджън подчерта пред конференция на партията в Глазгоу, че законопроектът за провеждането на референдум за независимост ще бъде публикуван през следващата седмица.

Това е първата необходима стъпка за провеждането на второ всенародно допитване. Първият референдум, който се състоя на 18 септември 2014 г., приключи с 55% отрицателни гласове за независимост на Шотландия.

Стърджън е изтъкнала пред делегатите на конференцията, че Шотландия имала право да се стреми към нещо по-добро, ако са налице перспективи за нестабилно бъдеще като част от Обединеното кралство.

"Аз съм убедена, че Шотландия ще има възможността да преразгледа въпроса за независимостта и да го направи преди Обединеното кралство да напусне Европейския съюз - ако това е необходимо за защита на нашите национални интереси. Така че аз мога да потвърдя днес, че законопроектът за провеждане на референдум ще бъде публикуван за консултации следващата седмица", изтъкна Стърджън.

На 24 юни, ден след като Великобритания гласува да напусне ЕС, Никола Стърджън обяви, че втори референдум за независимост бил "много вероятен".

Онези, които гласуваха в Шотландия, подкрепиха оставането в Европа с 62% срещу 38% против, докато Великобритания като цяло подкрепи излизането от Общността с 52% срещу 48% против.

Стърджън също предупредила, че дясното крило на Консервативната партия се опитвало да "отвлече" резултата от референдума за ЕС.

Тя казала пред събралите се 3000 делегати, че торите използвали резултатите като "лиценз за ксенофобия".

Стърджън настояла, че премиерът Тереза Мей трябва да уважава 62-та процента избиратели в Шотландия, които гласуваха за оставането в ЕС.

Тя също така потвърдила, че депутатите в британския парламент от нейната партия ще се противопоставят на законодателството във връзка с Брекзит.