Висшият руски служител по сигурността Сергей Шойгу разговаря със севернокорейския лидер Ким Чен Ун по време на посещение в Пхенян в петък, предадоха руски информационни агенции, цитирани от "Ройтерс".

Посещението се състои в критичен момент от войната в Украйна, за която САЩ казват, че Северна Корея е доставяла боеприпаси и балистични ракети на Русия.

САЩ и техните съюзници обмислят решение дали да позволят на Украйна да използва доставени от Запада ракети с голям обсег, за да удари дълбоко в Русия. Президентът Владимир Путин каза в четвъртък, че ако това се случи, Западът ще се бие директно с Русия.

Москва и Пхенян отрекоха трансфери на оръжие, но обещаха да засилят военните връзки. Русия задълбочи отношенията си със Северна Корея от началото на войната в Украйна и Ким прие Путин на държавно посещение през юни.

Шойгу беше министър на отбраната Русия до май, а сега е секретар на Съвета за сигурност, който обединява Путин, неговите военни и шефове на разузнаването и други високопоставени фигури.

"Като част от текущия стратегически диалог между нашите страни се проведе съществен обмен на мнения с корейските колеги по широк кръг въпроси от двустранния и международния дневен ред", цитира държавната информационна агенция РИА съобщение от Съвета за сигурност.

В него се казва, че срещите са преминали в "изключително доверителна, приятелска атмосфера" и ще имат важен принос за изпълнението на споразуменията, договорени между Путин и Ким на срещата на върха преди три месеца.

Северна Корея показа центрофуги за обогатяване на уран

Северна Корея показа центрофуги за обогатяване на уран

Севернокорейският лидер каза, че "водените от американските империалистки васални сили" са преминали червената линия,