Турски шпиони са арестували и върнали в Турция племенник на враг на президента Реджеп Тайип Ердоган, който според турските власти е бил мозък на неуспешния преврат през 2016 г., информира "Франс прес". 

Анкара обвинява живеещия в изгнание в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен в организиране на опита за сваляне на Ердоган от власт, при който стотици загинаха и хиляди други бяха ранени. От 2016 г. Турция е арестувала десетки хиляди хора, заподозрени, че имат връзки с Гюлен.

Ердоган призова САЩ да екстрадират Гюлен

Ердоган призова САЩ да екстрадират Гюлен

По-рано обаче духовникът отрече да има връзка с опита за преврат в Турция

Турската държавна Анадолска агенция уточни, че Селахадин Гюлен е върнат в Турция от агенти от турската разузнавателна служба, цитирайки неназовани източници от службите за сигурност, но не посочва в коя държава е арестуван.

Агенцията публикува снимка на заподозрения в белезници с турско знаме от двете му страни, но не посочи дали операцията на турското разузнаване се е провела в договорка със страната, в която е заловен.

Селахаддин Гюлен е обвинен в принадлежност към "терористичната организация ФЕТО", определението, използвано от Анкара за движението на Фетхуллах Гюлен.

Ердоган: Рано или късно Гюлен ще се върне в Турция

Ердоган: Рано или късно Гюлен ще се върне в Турция

Анкара "ще ги преследва, докато няма място на света, където могат да се скрият"

Проповедникът, който живее в американския щат Пенсилвания, настоява, че е ръководител на мирна мрежа от благотворителни организации и компании, и отрича каквито и да е връзки с опита за преврат през 2016 г.

Ала Ердоган, който някога беше съюзник с Гюлен, определя проповедника днес като лидер на "терористична" група, която се опитва да се инфилтрира и свали турското правителство.

След неуспешния преврат Турция върна в страната десетки хора, обвинени в принадлежност към мрежата на Гюлен, особено на Балканите и в Африка.

Отвличането на шестима турски граждани в Косово от агенти на турското разузнаване през 2018 г. предизвика политическа криза в балканската страна, което доведе до уволнението на нейния вътрешен министър и шефа на разузнаването.

Турция нареди ареста на 304 военнослужещи за връзки с Гюлен

Турция нареди ареста на 304 военнослужещи за връзки с Гюлен

Акциите срещу поддръжници на мюсюлманския духовник продължават вече 4 години

Полицейските хайки продължават срещу предполагаеми членове на мрежата на Гюлен, като такива се предприемат почти ежедневно за арестуване на заподозрени в цялата страна.

От 2016 г. насам над 140 000 служители от публичния сектор, включително учители и съдии, също бяха уволнени или временно отстранени заради предполагаеми връзки с Гюлен.