Турският президент Реджеп Ердоган настоя САЩ да екстрадират ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде "Хюриет". Той се обърна към Вашингтон като към партньор и призова молбата на Анкара да бъде изпълнена. 

Това заяви той от резиденцията си в Истанбул, където са се събрали стотици поддръжници. Припомняме, че след потушаването на военния преврат Ердоган призова хората да останат по улиците в негова подкрепа. Протести в подкрепа на властта се провеждат тази вечер не само в основните турски градове, но и сред турските общности в редица европейски държави. 

Припомняме също така, че турските власти обявиха вчера, че опитът за преврат в страната е дело на негови привърженици. 

Всяка страна, която стои с Гюлен, няма да бъде приятел на Турция, а ще се смята, че е във война с нея, обяви премиерът Бинали Йълдъръм.

Гюлен обаче осъди опита за преврат в Турция и отрече да има роля в него.

Фетхуллах Гюлен е турски проповедник, ислямовед и водач на движението „Гюлен“ (Gülen). То се състои от доброволни организации, които са свързани под ръководството на Гюлен. Неговите критици го обвиняват в подкопаване на светския характер на Република Турция. От друга страна пък е интересно, че от радикални кръгове в Турция е обявен за неверник, особено след срещите му с Папа Йоан-Павел II и вселенския патриарх Вартоломей. Гюлен не одобрява комбинацията между исляма и тероризма.

Към момента Гюлен живее в доброволно изгнание в щата Пенсилвания в САЩ.