Миналата седмица стана ясно, че тайните служби в Гърция са подслушвали телефона на лидера на опозиционната Социалистическа партия ПАСОК Никос Андрулакис и на водещ журналист и скандалът се разрази до невиждани размери, а шефът на разунаването и началникът на кабинета на гръцкия премиер подадоха оставки, обобщава Ройтерс.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис повтори в понеделник, че не е знаел, че телефонът на Андрулакис е бил подслушван през 2021 г., опитвайки се да се дистанцира от разрастващия се политически скандал.

Случаят, който избухна миналата седмица, предизвика голям шум, като опозиционните партии настояха за задълбочено разследване и определиха разкритията като личния "Уотъргейт" на Мицотакис.

Премиерът се извини на Андрулакис в събота, като каза, че не е знаел за подслушването от страна на разузнавателните служби и че не би го одобрил.

Испанският премиер е бил подслушван с шпионския софтуер "Пегасус"

Испанският премиер е бил подслушван с шпионския софтуер "Пегасус"

Той е поредният политик, подслушван с този софтуер

В понеделник Мицотакис добави в реч към нацията: "Това, което се случи, може да е било законно, но е грешка. Не знаех и очевидно никога не бих го допуснал."

Той каза, че е разбрал за подслушването на Андрулакис едва преди няколко дни и също така обяви мерки за затягане на контрола върху операциите на разузнавателната служба (EYP) и повишаване на прозрачността на нейните практики.

Мицотакис каза, че разузнавателната служба EYP е подценила политическото измерение на своето наблюдение, което, въпреки че е в съответствие със закона, е "политически неприемливо".

Андрулакис, член на Европейския парламент от 2014 г., който беше избран за лидер на партията ПАСОК през декември 2021 г., каза в петък, че е научил, че EYP е подслушвала разговорите му в края на 2021 г.

В отговор на това, което той нарече "разказ на Мицотакис за законна грешка", Андрулакис каза, че премиерът се е опитал да спечели време с телевизионното обръщение в понеделник, но скоро ще трябва да се изправи пред истината.

"Няма да приема каквото и да било прикриване, часовникът тиктака срещу него", каза Андрулакис в изявление, добавяйки, че Мицотакис се е опитал да омаловажава случай, свързан с разделението на властите в Гърция.

ПАСОК е третата по големина политическа партия в Гърция и в продължение на десетилетия беше основният политически съперник на консервативната партия на Мицотакис, "Нова демокрация".

Миналата седмица ръководителят на EYP Панайотис Контолеон и шефът на кабинета на премиера Григорис Димитриадис, който е и негов племенник, неочаквано подадоха оставки заради случая.

Основната политическа опозиция, лявата партия СИРИЗА, каза, че Мицотакис не е успял да отговори на "горещите" въпроси, включително защо Андрулакис е смятан за заплаха за националната сигурност и е бил подслушван.

Мицотакис каза, че случаят подчертава необходимостта от допълнителни филтри за безопасност в разузнавателните операции, предлагайки засилване на надзора върху шпионската служба от парламентарната комисия по институциите и прозрачността.

Службите подслушвали топ журналист в Гърция

Службите подслушвали топ журналист в Гърция

Шпионски скандал се заражда в Гърция