Испанските власти са открили шпионския софтуер "Пегасус" в мобилните телефони на министър-председателя Педро Санчес и министъра на отбраната Маргарита Роблес, каза в понеделник правителственият министър Феликс Боланос, цитиран от Ройтерс.

Боланос каза на пресконференция, че телефонът на Санчес е бил заразен през май 2021 г. и оттогава е имало поне едно изтичане на данни. Той не каза кой би могъл да шпионира премиера или дали са заподозрени чужди или испански граждани и групи.

"Интервенциите са били незаконни и външни. Външни средства, извършени от неофициални органи и без държавно разрешение", каза той и допълни, че това е било докладвано на Министерството на правосъдието, а Върховният съд ще отговаря за случая.

Полша призна, че използва шпионския софтуер Pegasus

Полша призна, че използва шпионския софтуер Pegasus

Качински обаче отрича софтуерът да се използва срещу политическата опозиция

Съобщението последва интензивен натиск върху лявото коалиционно правителство за разяснения, след като канадската група за цифрови права Citizen Lab каза, че повече от 60 души, свързани с каталунското сепаратистко движение, са били мишени на шпионски софтуер "Пегасус", създаден от израелската NSO Group.

След обвиненията в шпиониране на членове на каталунското сепаратистко движение, основният съюзник на правителството на малцинството в парламента, лявата партия за независимост на Каталуния ERC, заяви, че няма да подкрепи правителството, докато Мадрид не вземе мерки за възстановяване на доверието.

Габриел Руфиан, говорител на ERC в испанския парламент, написа тогава в "Туитър": "Държавата е шпионирала, шпионира и ще шпионира".

На 19 април стана ясно, че с помощта на този софтуер вероятно е бил подлушван и британския премиер Борис Джонсън.

Органът за защита на данните на Европейския съюз призова за забрана на "Пегасус" поради твърдения, че с него са извършвани злоупотреби, за да се шпионират активисти за правата на човека, журналисти и политици.

Ще забрани ли ЕС израелския шпионски софтуер на NSO Group?

Ще забрани ли ЕС израелския шпионски софтуер на NSO Group?

Смята се, че той се използва за следене на политици, журналисти, активисти