Десетки правозащитни организации призоваха Европейския съюз да наложи санкции на NSO Group и да предприеме действия за забрана на продажбата, трансфера, износа и вноса на технологиите за наблюдение на израелската компания. Това предаде "Гардиън".

В писмо от 86 организации, сред които Access Now, Amnesty International и Digital Rights Foundation, се посочва, че режимът на санкции на ЕС му дава право да се насочва към субекти, които са отговорни за "нарушения или злоупотреби, пораждащи сериозна загриженост по отношение на целите на общата външна политика и политика на сигурност, включително нарушения или злоупотреби със свободата на мирни събрания и сдружаване или със свободата на мнение и изразяване".

"Тези права са били многократно нарушавани с помощта на технологията на NSO", се казва в писмото. То се позовава на неотдавнашни твърдения, че софтуерът за наблюдение Pegasus на израелската компания е бил използван за следене на политици, журналисти, активисти за човешките права и други представители на гражданското общество.

Палестина засече израелски шпионски софтуер на телефоните на висши служители

Палестина засече израелски шпионски софтуер на телефоните на висши служители

За първи път палестинските власти обвиняват NSO Group в шпионаж

NSO Group твърди, че нейната технология, която е продадена на правителствени клиенти от цял свят, е предназначена да се използва само срещу престъпници и терористи и отрича обвиненията в шпионаж.

Не е ясно как държавите членки на ЕС ще реагират на призива за бойкот. Твърденията, че унгарското правителство е използвало израелския софтуер, за да атакува журналисти и критици на министър-председателя Виктор Орбан, бяха посрещнати с тревога в Европейската комисия. Смята се обаче, че клиенти са и други държави от ЕС, включително Испания. Вътрешната полиция на Германия също използва шпионския софтуер.

Писмото на правозащитните организации е изпратено до Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността.

Apple заведе дело срещу израелската фирма за шпионски софтуер NSO Group

Apple заведе дело срещу израелската фирма за шпионски софтуер NSO Group

За използване на хакерски инструменти срещу потребителите на iPhone