Американската технологична компания Apple съди израелската фирма за шпионски софтуер NSO Group и нейната компания майка за предполагаемо използване на хакерски инструменти срещу потребителите на iPhone. Това предаде BBC.

Софтуерът Pegasus на NSO може да "заразява" както iPhone-и, така и устройства с Android, като позволява да се извличат съобщения, снимки и имейли, да се записват разговори и тайно да се активират микрофони и камери.

Израелската компания твърди, че инструментите ѝ са създадени с цел да бъдат насочени срещу терористи и престъпници. Има обаче свидетелства, че те се ползват и срещу активисти, политици и журналисти.

В публикация, в която се съобщава за съдебното дело, Apple заявява, че иска да потърси отговорност от NSO Group и нейната компания майка OSY Technologies "за наблюдението и таргетирането на потребители на Apple".

Палестина засече израелски шпионски софтуер на телефоните на висши служители

Палестина засече израелски шпионски софтуер на телефоните на висши служители

За първи път палестинските власти обвиняват NSO Group в шпионаж

"За да предотврати по-нататъшни злоупотреби и вреди за своите клиенти, Apple иска и постоянна съдебна забрана за NSO Group да използва какъвто и да е софтуер, услуги или устройства на Apple", посочва се в съобщението.

Американската компания твърди, че израелската група е създала повече от 100 фалшиви потребителски идентификатора Apple ID, за да извърши своите атаки.

По-рано този месец САЩ включиха NSO Group в "черен списък", заявявайки, че софтуерът е "позволил на чуждестранни правителства да извършват транснационални репресии, което е практика на авторитарните правителства".

Кибершпионажът - най-страшното оръжие на Израел

Кибершпионажът - най-страшното оръжие на Израел

"Пегас" е способен да осъществява практически неограничен надзор на мобилни телефони, да открива местоположението им, да ги подслушва , да записва разговори