Министерството на външните работи на Палестина е открило шпионски софтуер на израелската хакерска компания NSO Group в телефоните на трима високопоставени служители. То обвини Израел, че е използвала софтуера Pegasus, за да ги подслушва, предаде Асошиейтед Прес.

Съобщението на ведомството е първият случай, в който палестински служители обвиняват NSO Group в шпионаж.

По-рано тази седмица шпионски софтуер беше засечен в телефоните на шестима палестински правозащитници, трима от които са работили за организации, които Израел противоречиво заклеймява като терористични групи.

Подобен тип софтуер може да бъде инсталиран тайно, без жертвата да предприеме каквото и да било действие, и дава пълен достъп до телефона ѝ, включително до комуникации в реално време.

Фон дер Лайен: Шпионски софтуер срещу журналисти е напълно неприемливо

Фон дер Лайен: Шпионски софтуер срещу журналисти е напълно неприемливо

Софтуерът може да включва камерата или микрофона на телефона и да събира данните

NSO Group отказа да коментира конкретните обвинения, като подчерта, че не разкрива клиентите си и не разполага с информация за лицата, към които са насочени продуктите ѝ.

През последните години израелската фирма беше подложена на критики, след като нейният софтуер беше открит в телефоните на правозащитници, журналисти, дисиденти и други публични личности от Мексико до Саудитска Арабия.

По-рано този месец администрацията на американския президент Джо Байдън добави компанията в "черен списък", заявявайки, че нейните продукти са били използвани за "провеждане на транснационални репресии".

Израелското правителство регулира дейността на NSO Group, но не съобщава официално дали използва софтуера. Самата компания твърди, че продуктите ѝ се ползват от служби за сигурност и за борба с тероризма.

"Виктатор": В Унгария скочиха срещу Орбан заради следене с израелския шпионски софтуер

"Виктатор": В Унгария скочиха срещу Орбан заради следене с израелския шпионски софтуер

Протестиращите направиха сравнения с комунистическото минало на страната