Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в понеделник, че скандалът с шпионски софтуер, включващ израелска софтуерна фирма и до 50 000 номера на смартфони, е "напълно неприемлив", ако е истина, съобщават АФП и "Ройтерс".

"Това трябва да бъде проверено, но ако е така, е напълно неприемливо", каза тя пред репортери в Прага.

Медиите, включително The Washington Post, The Guardian и Le Monde, направиха връзка в неделя между базираната в Израел група NSO, обвинена в доставки на шпионски софтуер за правителства и списък с десетки хиляди номера на смартфони, включително на активисти, журналисти и ръководители на бизнеса и политици по света.

Фон дер Лайен, която бе в Прага, за да представи одобрен от ЕС план за възстановяване след Ковид на стойност 7 милиарда евро е възмутена от предполагаемата атака срещу телефони на журналисти. "Свободната преса е една от основните ценности на Европейския съюз", каза тя след среща с чешкия премиер Андрей Бабиш.

NSO Group и техният софтуер Pegasus - способен да включва камерата или микрофона на телефона и да събира данните - са в медийното пространство от 2016 г., когато изследователи я обвиняват, че помага за шпиониране на дисидент в Обединените арабски емирства.

Тези 50 000 номера на смартфони се смята, че са свързани с хора представляващи интерес за клиенти на NSO от 2016 г., въпреки че не е ясно колко устройства всъщност са наблюдавани. NSO отрече всякакви нарушения.

Основана през 2010 г. от израелците Шалев Хулио и Омри Лавие, NSO Group е базирана в израелския високотехнологичен център на Херцлия, близо до Тел Авив.

The Washington Post и 16 други медии твърдят, че софтуерът Pegasus, използван от правителствените агенции за проследяване на престъпници и терористи, е разположен от държавните служби за хакване на частни телефони на активисти, журналисти и опозиционни фигури по целия свят.

Базираният в Париж проект с нестопанска цел "Забранени истории" и Amnesty International споделят с медии, участващи в разследването, списък с хиляди телефонни номера. Журналистите идентифицират хора от над 50 държави, включително някои членове на арабските кралски семейства, както и десетки активисти за правата на човека, политици и дори президенти и премиери. Репортери от CNN, Bloomberg, AP, New York Times, Le Monde и други медии също са в списъка.

Израелска фирма продавала шпионски софтуер на авторитарни правителства за следене на инакомислещи

Израелска фирма продавала шпионски софтуер на авторитарни правителства за следене на инакомислещи

Сред тях са правозащитници, журналисти, адвокати и опозиционери