Правозащитници, журналисти, адвокати, правителствени служители и опозиционери по целия свят са били шпионирани със софтуер през телефоните си, създаден от израелска компания и продаван на авторитарни правителства. Това става ясно от разследване на 17 големи световни медии, сред които "Вашингтон пост" и "Гардиън", съобщава Би Би Си.

Те са в списък с около 50 000 телефонни номера на хора, за които се смята, че представляват интерес за клиенти на израелската компания NSO Group, изтекъл в големи медии.

Не е ясно откъде е дошъл списъкът - или чии телефони всъщност са били хакнати.

Съдът в Страсбург: Масовото подслушване и следене на британската спецслужба GCHQ нарушава правата

Съдът в Страсбург: Масовото подслушване и следене на британската спецслужба GCHQ нарушава правата

Режимът на GCHQ за споделяне на чувствителна информация с чужди правителства обаче не бил незаконен

NSO Group отрича да е извършила неправомерни действия.

Израелската компания твърди, че софтуерът е предназначен за използване срещу престъпници и терористи и е достъпен само за военни, правоприлагащи и специални служби от страни, където правата на човека се спазват.

Шпионският софтуер Pegasus позволява на ползвателя му да се сдобие със съобщения, снимки, контакти и да подслушва разговори на собственика на смартфона, в който е внедрен. NSO често е обвинявана, че налива вода в мелницата на авторитарни режими.

Парижката неправителствена организация Forbidden Stories и международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" са се сдобили със списък с 50 000 телефонни номера, които клиенти на NSO са подбрали да бъдат следени. Там фигурират имената на поне 180 журналисти, 600 политици, 85 правозащитници и 65 собственици на предприятия.

Сред тях е мексиканският журналист Сесилио Бирто, убит няколко седмици след появата на името му в този документ от 2016 година. Там са и имената на две жени, близки със саудитския журналист Джамал Кашоги, убит през 2018 година.

Кореспонденти на няколко големи медии, сред които Си Ен Ен, в. "Уолстрийт джърнъл", телевизия "Франс 24", в. "Паис" и "Франс прес", също фигурират в този списък.