Методите на британската специална служба GCHQ за масово следене и подслушване на онлайн комуникации са нарушили правото на неприкосновеност на личния живот и режимът за събиране на данни "не е в съответствие със закона". Това постанови Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), информира "Гардиън".

Съдът също така е установил, че режимът на масово следене и подслушване съдържа недостатъчна защита за поверителни журналистически материали, но определи, че решението за експлоатация на режим за масово следене и подслушване само по себе си не нарушава Европейската конвенция за правата на човека.

ЕСПЧ също така заключи, че режимът на GCHQ за споделяне на чувствителна информация с чужди правителства не бил незаконен.

Масовото подслушване от британските служби е в нарушение на човешките права

Масовото подслушване от британските служби е в нарушение на човешките права

Жалбата е внесена от журналисти и активисти

Решението на евросъда е кулминацията на съдебно дело за масовото следене на онлайн комуникации от GCHQ, започнато през 2013 г. от Big Brother Watch и други, след разкритията на Едуард Сноудън.

Съдът посочва, че е установил три "фундаментални недостатъка" в режима. Те са, че масовото следене и подслушване е било разрешено от държавния секретар, а не от орган, независим от изпълнителната власт; че категориите думи за търсене, определящи видовете съобщения, които ще станат обект на проверка, не са били включени в заявлението за заповед; и че думите за търсене, свързани с физическо лице (т. е. конкретни идентификатори като имейл адрес), не са били обект на предварително вътрешно разрешение.

В неговото решение се посочва: "За да се сведе до минимум рискът от злоупотреба с властта за масово следене, съдът смята, че процесът трябва да бъде предмет на "предпазни мерки от край до край", което означава, че на национално ниво трябва да се направи оценка на всеки етап от процеса на необходимостта и пропорционалността на предприетите мерки; че масовото следене и подслушване трябва да подлежи на независимо разрешение в началото, когато се определят обектът и обхватът на операцията; и че операцията трябва да подлежи на надзор и независим последващ (ретроспективен) преглед."

В частично различни мнения някои от 17-те съдии на състава настояха, че съдът не е стигнал достатъчно далеч в своето решение.

Съдия Пинто де Албукерк изтъкна, че решението е отворило вратите за електронен "Биг Брадър" в Европа.

Евросъдът ограничи службите в ЕС да провеждат масово подслушване

Евросъдът ограничи службите в ЕС да провеждат масово подслушване

Но се позволяват изключения при случаи

Трима други съдии не се съгласиха с мнението на мнозинството, че режимът за споделяне на чувствителна дигитална информация с чужди правителства не е незаконен. Те също така заявиха, че съдът "е пропуснал отлична възможност да подкрепи изцяло важността на личния живот и кореспонденцията, когато се сблъскват с намеса под формата на масово наблюдение".

Правейки това, те цитираха от романа "1984" на Джордж Оруел в тяхното особено мнение: "Разбира се, нямаше начин да разберете дали сте наблюдавани във всеки един момент. Колко често, или на каква система, Полицията на мисълта, включена в който и да е отделен телефон, беше предположение. Дори беше възможно да наблюдават всички през цялото време. Но във всеки случай те биха могли да подслушват телефона ви, когато пожелаят. Трябва да се живее - живял ли е по навик, който се е превърнал в инстинкт - в предположението, че всеки звук, който сте издали, е бил подслушан и, освен в тъмнина, всяко движение е било проконтролирано внимателно."

През 2018 г. ЕСПЧ подкрепи някои от жалбите на Big Brother Watch и други, но страните обжалваха пред голямата камара на съда, смятайки, че решението не стига достатъчно далеч.