Съдът на Европейския съюз постави граници как европейските разузнавателни служби могат да събират лични данни, но подчерта, че това може да бъде правено при сериозна заплаха за националната сигурност, информира АФП.

По молба на съда във Франция, Белгия и Великобритания, евросъдът потвърди, че "законите на ЕС изключват национално законодателство", което изисква от телекомуникационните и технологични компании да извършват "безразборно задържане" на данни.

Но се позволяват изключения при случаи, когато има "сериозна заплаха за националната сигурност" или "борба със сериозни престъпления", като това става под надзора на съдия или независим административен орган. Тази отмяна на забраната ще трябва да бъде ограничена като време, допълва съдът.

Решението ще бъде разгледано внимателно от активисти, които се опасяват от вратички в законодателството, които биха позволили масово следене от страна на службите.

Въпросът за личните данни е изключително деликатен в Европа.

Съдебната битка започна след разкритията на Едуард Сноудън, че американските разузнавателни агенции масово са шпионирали хора. От разкритията стана ясно, че британските разузнавателни агенции са подпомагали Вашингтон.

Масовото събиране на данни е централна част от прокараните от западни държави закони за борба с тероризма след атаките на 11 септември 2001 г.