Клетъчните телефони на френския президент Еманюел Макрон и 15 членове на френското правителство може да са били сред потенциалните цели през 2019 г. за наблюдение от шпионски софтуер, на базираната в Израел NSO Group, съобщават "Франс 24" и АП. 

Прокуратурата в Париж съобщи, че разследва предполагаемото широко използване на шпионския софтуер Pegasus срещу журналисти, активисти за правата на човека и политици в множество държави.

Le Monde съобщава, че телефонните номера на Макрон и тогавашните членове на правителството са идентифицирани сред хиляди, за които се твърди, че са избрани от клиенти на NSO за потенциално наблюдение. В този случай клиентът е неидентифицирана мароканска служба за сигурност, съобщава Le Monde.

Израелска фирма продавала шпионски софтуер на авторитарни правителства за следене на инакомислещи

Израелска фирма продавала шпионски софтуер на авторитарни правителства за следене на инакомислещи

Сред тях са правозащитници, журналисти, адвокати и опозиционери

Le Monde е част от глобален медиен консорциум, който идентифицира целите от списък с над 50 000 номера на мобилни телефони, получени от базираната в Париж журналистическа организация с нестопанска цел "Забранени истории" и правозащитната организация Amnesty International и споделена с 16 новинарски организации.

Членовете на консорциума заявиха, че са успели да свържат повече от 1000 номера в списъка с лица, включително над 600 политици и държавни служители и 189 журналисти

Докладът на консорциума казва, че в списъка са членове на кралско семейство в Персийския залив, държавни глави и министър-председатели.

Кабинетът на Макрон не отговори на искания за коментар. Според NSO, френският президент никога не е бил обект на клиенти. NSO Group отрече някога да са поддържали "списък с потенциални, минали или съществуващи цели". Докладът "Забранени истории" е определен от тях като "пълен с погрешни предположения и непотвърдени теории".

Въпреки че присъствието на телефонен номер в данните не означава, че е направен опит за хакване на устройство, консорциумът заяви, че смята, че данните показват потенциални цели на правителствените клиенти на NSO.

Парижката прокуратура заяви в изявление във вторник, че е започнала разследване на множество потенциални обвинения, включително нарушаване на поверителността, незаконно използване на данни и незаконна продажба на шпионски софтуер.

Както е обичайно във френското законодателство, разследването не назовава заподозрян извършител, но има за цел да определи кой в ​​крайна сметка може да бъде изпратен на съд. Това бе предизвикано от правна жалба от двама журналисти и френския разследващ уебсайт Mediapart.

Фон дер Лайен: Шпионски софтуер срещу журналисти е напълно неприемливо

Фон дер Лайен: Шпионски софтуер срещу журналисти е напълно неприемливо

Софтуерът може да включва камерата или микрофона на телефона и да събира данните