Около 1000 унгарци протестираха заради твърденията, че правителството е използвало шпионския софтуер Pegasus, произведен от Израел, за незаконно следене на публични личности в Унгария, правейки сравнения с комунистическото минало на страната, информира "Ройтерс".

Протестиращи се събраха пред музея "Дом на терора" в столицата Будапеща, който почита жертвите на нацизма и комунизма, и шестваха към централата на управляващата партия "Фидес".

Критикувайки премиера Виктор Орбан, някои скандираха "Виктатор" (съставна дума от първото му име и от диктатор).

Израелска фирма продавала шпионски софтуер на авторитарни правителства за следене на инакомислещи

Израелска фирма продавала шпионски софтуер на авторитарни правителства за следене на инакомислещи

Сред тях са правозащитници, журналисти, адвокати и опозиционери

"Това (твърденията за незаконно следене) беше последната капка за мен", каза един от протестиращите, Марсел Чопор, като допълни: "Това ми напомня на комунистическите системи и показва, че страната се откъсва от Запада и се понася към Изтока."

Правителството, което е в конфликт с много други страни членки на Европейския съюз по въпросите на върховенството на правото и демокрацията, не е коментирало твърденията, освен че каза, че събирането на разузнавателни данни в Унгария се извършвало законно.

В доклад на група от 17 международни медии и международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" този месец се разкрива, че шпионският софтуер Pegasus, създаден и лицензиран от израелската компания NSO Group, е използван за хакване и опити за хакване на смартфони, принадлежащи на журналисти, правозащитници и държавни служители в няколко страни.

Фон дер Лайен: Шпионски софтуер срещу журналисти е напълно неприемливо

Фон дер Лайен: Шпионски софтуер срещу журналисти е напълно неприемливо

Софтуерът може да включва камерата или микрофона на телефона и да събира данните

Direkt36, унгарският партньор в групата от медии, уточни, че сред онези, които са били обект на следене, са журналисти, бизнесмени, адвокати и хора, критични към унгарското правителство.

Унгарската прокуратура започна разследване на множество жалби, получени след разкриването на информацията.

NSO увери, че продуктът ѝ бил предназначен само от проверени правителствени разузнавателни и правоприлагащи служби за борба с тероризма и престъпността.

В Унгария, управлявана от комунисти четири десетилетия след Втората световна война, министърът на правосъдието одобрява следенето по отношение на националната сигурност.

Явор Колев: Проблемът не е в шпионския софтуер, а в това от кого се ползва

Явор Колев: Проблемът не е в шпионския софтуер, а в това от кого се ползва

Престъпление е използването му по незаконен начин

Миклош Хайнал, член на опозиционната партия "Импулс", която организира протеста, нарече казуса Pegasus най-големият скандал в Унгария от началото на прехода към демокрация през 1990 г.

"Това не е приемливо в страна, където хората знаят как работеше социалистическият режим", изтъкна той и добави: "Има причина за съществуването на служби за сигурност, но това не може да бъде просто здрава хватка върху властта."