Лабораторията за надзор на цифровите права Citizen Lab е предупредила британските служители, че електронните устройства, свързани с правителствени мрежи, включително някои в кабинета на премиера и във външното министерство, вероятно са заразени с израелски шпионски софтуер, съобщава "Ройтерс".

Шпионският софтуер е известен като Pegasus и е разработен от израелската компания за кибероръжия NSO Group.

"Потвърждаваме, че през 2020 г. и 2021 г. наблюдавахме и уведомихме правителството на Обединеното кралство за редица предполагаеми случаи на заразяване с шпионския софтуер Pegasus в официалните мрежи на Великобритания", се посочва в изявление на Citizen Lab.

Говорител на израелската компания обаче заяви, че твърденията са "неверни и не могат да бъдат свързани с продукти на NSO по технологични и договорни причини".

ЕС може да забрани шпионски софтуери като Pegasus

ЕС може да забрани шпионски софтуери като Pegasus

Забраната им би била най-ефективният начин за защита на основните права и свободи

Според Citizen Lab шпионажът спрямо кабинета на министър-председателя е извършен от клиенти на NSO в Обединените арабски емирства, докато хакването на британското външно министерство идва от други страни, сред които Кипър, Йордания и Индия.

Pegasus може да се използва за дистанционно проникване в iPhone, предоставяйки на клиентите дълбок достъп до паметта на целевия телефон или да го превърне в записващо устройство.

От Citizen Lab са открили доказателства за компрометираните устройства в Обединеното кралство чрез наблюдение на интернет трафика, както и по други цифрови сигнали за шпиониране на сървъри, контролирани от Pegasus за различни клиенти на NSO.

Полша призна, че използва шпионския софтуер Pegasus

Полша призна, че използва шпионския софтуер Pegasus

Качински обаче отрича софтуерът да се използва срещу политическата опозиция

"Установихме киберинфекции, произлизащи от тези мрежи в Обединеното кралство, въз основа на различни методи за мрежово сканиране, които използваме, и уведомихме съответните власти в страната за нашите подозрения, за да ги проследят", съобщи директорът на Citizen Lab Рон Дайбърт в публикацията в блога.

Хакерската дейност, свързана с офиса на британския премиер, е била разследвана от Националния център за киберсигурност на Великобритания. Били са проведени тестове на множество телефони с цел откриване на злонамерен софтуер, но констатациите са били неубедителни.