Омбудсманът на Испания заяви в неделя, че ще разследва предполагаемото шпиониране от страна на правителството на каталунски сепаратистки фигури по време на разгара на борбата на региона за независимост.

Правителството обяви отделно разследване от своята разузнавателна агенция CNI, съобщи "Ройтерс".

Испанското правителство помилва каталунските сепаратистки лидери

Испанското правителство помилва каталунските сепаратистки лидери

Кабинетът смята, че тази стъпка ще намали напрежението...

Проверките идват след силен натиск върху правителството да се обясни, след като канадската правозащитна организация Citizen Lab, заяви, че повече от 60 души, свързани с каталунското сепаратистко движение, включително  евродепутати, политици, адвокати и активисти, са били мишени на "Pegasus" шпионски софтуер, произведен от израелската NSO Group.

В интервю за испанския вестник El Pais в неделя, каталунският лидер Пере Арагонес каза, че доверието му към Мадрид е "минимално" и призова правителството да даде отговори през следващите дни.

Испания и Каталуния възобновиха преговорите, но различията остават

Испания и Каталуния възобновиха преговорите, но различията остават

След година и половина, по време на която Мадрид освободи сепаратистките лидери

Омбудсманът на Испания, който наблюдава дейността на публичните администрации, заяви, че оценява "възможно неподходящо използване на софтуерните инструменти на Pegasus", което може да е изложило на риск "основни права", включително неприкосновеността на личния живот.

В изявление в неделя испанското министерство на отбраната заяви, че подкрепя разследването на омбудсмана, добавяйки, че "ще подчертае, че CNI е действала през цялото време в съответствие с правната система". Испанските власти се опитват да облекчат напрежението с лидерите на Каталуния.

Министърът на президентството Феликс Боланос каза в неделя след среща с каталунския си колега Лаура Вилагра, че CNI ще проведе вътрешно разследване. Испанското правителство има "чиста съвест и няма какво да крие", каза той, а основната цел на мерките е "да се изяснят фактите възможно най-скоро".

Той също така обеща, че правителството ще свика комисията за официални тайни в парламента, където ще трябва да се яви директорът на CNI.

Но Вилагра каза, че мерките са "недостатъчни", добавяйки, че "скандал от такъв мащаб не може да бъде управляван по козметичен начин".

Отново хиляди протестираха за независимост на Каталуния

Отново хиляди протестираха за независимост на Каталуния

На 11 септември каталунците отбелязват празника Diada...

Citizen Lab каза, че почти всички инфекции от шпионски софтуер Pegasus са се случили между 2017 и 2020 г. в резултат на неуспешната кандидатура на Каталуния за независимост, която потопи Испания в най-тежката й политическа криза от години.

"Силни косвени доказателства предполагат връзка с испанските власти", се казва в него.

Припомняме, че през септември миналата година след прекъсване от година и половина, централното правителство на Испания и сепаратисткото правителство на Каталуния официално възобновиха преговорите за уреждане на спора за ходовете на региона към независимост.

Арагонес повтори тогава, че ще се придържа към искането за самоопределение за 7,5 милиона жители на Каталуния. Централното правителство обаче изрично отхвърля това искане.

Централното правителство иска да разреши конфликта чрез диалог. През юни то помилва девет затворени лидери на сепаратистите, въпреки критиките от страна на консервативната опозиция. Мярката е необходима за възстановяване на хармонията и съвместното съществуване, каза тогава Санчес.

Дванадесет каталунски политици бяха осъдени на лишаване от свобода до 13 години за ролята им в незаконния референдум за независимост и опита за отцепване на икономически силната северозападна област.

Тогавашният ръководител на регионалното правителство Карлес Пучдемон избяга в чужбина в последния момент.

Италия спря екстрадицията на Пучдемон в Испания

Италия спря екстрадицията на Пучдемон в Испания

Делото отново ще влезе в съда след разрешаването на всички правни въпроси

Населението на Каталуния е разделено на приблизително два равни блока привърженици и противници на независимостта.