След прекъсване от година и половина, централното правителство на Испания и сепаратисткото правителство на Каталуния официално възобновиха преговорите за уреждане на спора за ходовете на региона към независимост, съобщи  DPA.

За да започне преговорите, регионалният президент на Каталуния Пере Арагонес прие испанския премиер Педро Санчес в правителствения дворец в Барселона в сряда.  Двамата са обсъдили "пътната карта" за преговорите през следващите месеци в присъствието на няколко министри.

Испания и Каталуния запазват различията си, въпреки помилването на лидерите

Испания и Каталуния запазват различията си, въпреки помилването на лидерите

Това стана ясно след контактите между властите

Преди срещата Арагонес повтори, че ще се придържа към искането за самоопределение за 7,5 милиона жители на Каталуния. Централното правителство обаче изрично отхвърля това искане.

"Нашите позиции са много различни, призна Санчес пред журналисти след срещата. Но климатът в Каталуния е по-добър от този преди година и целта е той да се подобри още през следващата година." Той каза, че е решено "да се работи спокойно, без почивка, но и без крайни срокове".

Само в събота хиляди демонстрираха в Барселона за независимостта на региона. Според сепаратисткото движение на гражданите ANC, около 400 000 души са били по улиците. Полицията обаче изчислява броя само на 108 000.

Преди пандемията от COVID-19 в ежегодните демонстрации да независимост се включваха над 1 милион души.

Централното правителство иска да разреши конфликта чрез диалог. През юни то помилва девет затворени лидери на сепаратистите, въпреки критиките от страна на консервативната опозиция. Мярката е необходима за възстановяване на хармонията и съвместното съществуване, каза тогава Санчес.

Дванадесет каталунски политици бяха осъдени на лишаване от свобода до 13 години за ролята им в незаконния референдум за независимост и опита за отцепване на икономически силната северозападна област.

Тогавашният ръководител на регионалното правителство Карлес Пучдемон избяга в чужбина в последния момент.

Населението на Каталуния е разделено на приблизително два равни блока привърженици и противници на независимостта.

Сепаратист избран за ръководител на правителството на Каталуния

Сепаратист избран за ръководител на правителството на Каталуния

38-годишният адвокат Пере Арагонес