Управляващата социалистическа партия в Испания "никога" няма да разреши референдум за независимост на Каталуния. Това заяви премиерът на страната Педро Санчес, докато правителството му се подготвя да възобнови преговорите с каталунските сепаратисти, съобщава "Франс прес".

Изявлението му идва седмица след помилването и освобождаването от затвора на деветимата каталунски политически лидери, признати за виновни за организирането на незаконния референдум за независимост на Каталуния през 2017 г.

Няма да има референдум за самоопределение, заяви Санчес пред парламента, заявявайки, че неговата социалистическа партия "никога няма да приеме този тип разделение".

Испанският премиер подчерта, че единственият начин да се проведе такова гласуване е привържениците на идеята да убедят 3/5 от долната камара на парламента за промени в испанската конституция и Испания като цяло да ратифицира тази промяна чрез референдум.

Испанското правителство помилва каталунските сепаратистки лидери

Испанското правителство помилва каталунските сепаратистки лидери

Кабинетът смята, че тази стъпка ще намали напрежението...

Понастоящем това би било невъзможно, тъй като трите най-големи политически групи в долната камара - социалистите, Консервативната народна партия и крайнодясната Vox - са против подобна реформа.

Думите на Санчес идват ден след първата му официална среща с новия ръководител на регионалното правителство на Каталуния Пере Арагонес, който е умерен сепаратист.

Арагонес заяви, че преговорите между Мадрид и каталунските сепаратисти, които искат да проведат референдум за независимост, ще бъдат възобновени през септември.

Десетки хиляди в Мадрид протестираха срещу помилването на каталунски сепаратисти

Десетки хиляди в Мадрид протестираха срещу помилването на каталунски сепаратисти

Премиерът Санчес "да не продава единството на Испания"

Опитът на Каталуния да се откъсне от Испания през 2017 г. зоведе до една от най-тежките политически кризи в Испания от края на военната диктатура на Франциско Франко през 1975 г.

Деветимата каталунски лидери бяха осъдени на между 9 и 13 години затвор.

Неотдавнашното решение на Санчес да ги освободи беше яростно критикувано от консервативната опозиция.