Парламентът на Каталуния избра левия сепаратист Пере Арагонес за новия ръководител на правителството на североизточния испански регион, като подкрепи неговата умерена и водена от диалога стратегия за търсене на независимост от Испания, предаде "Ройтерс".

Арагонес, който е от партията Esquerra Republicana de Catalunya, беше подкрепен от други две твърдолинейни сепаратистки партии, дясноцентристката Junts и крайнолявата CUP, получавайки подкрепата на 74 от 135 депутати три месеца след изборите в областта.

Неуспешен първи опит на сепаратистите за избиране на лидер на Каталуния

Неуспешен първи опит на сепаратистите за избиране на лидер на Каталуния

Пере Арагонес от Републиканската левица на Каталуния (ERC) не успя да събере необходимите 68 гласа

Той се договори с Junts да съставят коалиционно правителство. Двете формации управляват заедно Каталуния от 2016 г., но ръководител на Каталуния досега беше представител на Junts.

38-годишният адвокат призова Мадрид да организира референдум за независимост на Каталуния, която неуспешно се опита през 2017 г. да се отдели от Испания, което предизвика политическа криза.

Протестите в Каталуния продължават

Протестите в Каталуния продължават

Вълнения в защита на задържан рапър

Регионалното "правителство има за цел да гарантира възможността за независимост на Каталуния", подчерта той преди избора си, като допълни: "Сега трябва да разрешим този политически конфликт чрез диалог, преговори... ще продължим напред с преговори, които няма да са лесни."

В допълнение към референдума за независимост, той изтъкна, че иска амнистия за хвърлени в затвора и живеещи в изгнание лидери на сепаратисткото движение.

И двата варианта бяха категорично отхвърлени от правителството на испанския премиер Педро Санчес.

Замразени от началото на коронавирусната пандемия, преговорите за излизане от безизходицата в Каталуния изглеждат в задънена улица, като Мадрид отказва да се съгласи с исканията на сепаратистите за нов референдум.

За разлика от партията "Заедно за Каталуния" (JxC) на бившия ръководител на областта Карлес Пучдемон, лявата партия на Арагонес ERC се застъпи за по-умерен подход към независимостта, основан на преговори с Мадрид.

Социологическо допитване този месец показа спадаща подкрепа за сепаратисткото движение, по отношение на което Каталуния остава дълбоко разделена.