Неуспешен първи опит на депутатите в Каталуния да изберат нов лидер на правителството по време на 10-часови дебати и гласуване, информира ДПА.

Преди 6 седмици испанският регион гласува за нов регионален парламент. Сепаратистите увеличиха мнозинството си.

Сепаратистите увеличиха мнозинството си в парламента на Каталуния

Сепаратистите увеличиха мнозинството си в парламента на Каталуния

Сепаратистите събират 74 места в 135-местния парламент

Пере Арагонес от Републиканската левица на Каталуния (ERC) не успя да събере необходимите 68 гласа в 138-местния парламент. Той получи подкрепата само на 42 депутати. 38-годишният получи 33 гласа от партията си и подкрепата на деветимата депутати от радикалната левица CUP.

Дясноцентристката "Заедно за Каталуния" (JxC), която има 32 места обяви предварително, че ще се въздържи на гласуването, с което торпилира шансовете на Арагонес.

Арагонес търсеше коалиционно правителство с JxCat и подкрепата на CUP. Следващата седмица той отново ще има шанс да се бори за ръководната позиция.

Докато на първото гласуване той се нуждаеше от подкрепата на минимум 68 депутати, на второто гласуване във вторник е необходимо просто мнозинство от присъстващите депутати.

Регионални избори в Каталуния на 14 февруари

Регионални избори в Каталуния на 14 февруари

След отстраняването на власт на Ким Тора се наложи провеждането на предсрочен вот

Трите партии са обединени в борбата си за независимост. Те имат големи различия в много други политики. Това прави постигането на споразумение изключително сложно.