Сепаратистките партии в Каталуния увеличиха мнозинството си в регионалния парламент след проведените вчера местни избори, информира Евронюз.

Социалистическата партия, водена от бившия здравен министър Салвадор Ила, спечели най-много гласове, но ще срещне сериозни затруднения при формирането на правителство.

Каталунските сепаратисти печелят мнозинство в регионалния парламент

Каталунските сепаратисти печелят мнозинство в регионалния парламент

Това показаха exit poll резултати от днешните избори в испанската полуавтономна област

При 99% от преброените гласове трите основните партии, които се борят за независимост от Испания, увеличиха местата си в 135-местния парламент до 74. През 2017 г. те спечелиха 70 места.

Социалистическата партия на премиера Педро Санчес ще получи 33 места с гласовете на 625 000 избиратели, но ще се нуждае от подкрепата на други партии, включително и партии, които подкрепят независимост, за да успее да събере мнозинство.

Регионални избори в Каталуния на 14 февруари

Регионални избори в Каталуния на 14 февруари

След отстраняването на власт на Ким Тора се наложи провеждането на предсрочен вот

Републиканската левица на Каталуния (ERC), която подкрепя независимост също ще получи 33 места с подкрепата на 580 000 избиратели. Дясноцентристката "Заедно за Каталуния" (JxC) влиза с 32 места, а крайнолявата партия CUP получава 9 места.

Сепаратистките партии отново имат достатъчно места за сформиране на мнозинство в парламента. През следващите дни ще бъдат проведени разговори за сформиране на правителство.

Крайнодясната партия "Вокс" за първи път влезе в каталунския парламент с 11 места.

Испанският върховен съд лишава лидера на Каталуния от право на публична длъжност за 18 месеца

Испанският върховен съд лишава лидера на Каталуния от право на публична длъжност за 18 месеца

Трябва да напусне поста на правителствен ръководител на Каталуния

Освен аритметиката, изборите ще бъдат запомнени и с това, че се проведоха по време на третата вълна от пандемията от коронавирус.

ДПА съобщава за 53% избирателна активност на вота.

68 места са необходими за мнозинство в парламента.

В настоящото правителство "Заедно за Каталуния" е най-голямата партия.

Вотът беше пети за десет години и е белязан от вътрешни разделения в рамките на сепаратисткото движение. Той е предсрочен поради отстраняването от власт на каталунския лидер Ким Тора. Върховният съд на Испания през септември реши да лиши Тора от правото да заема публична длъжност в продължение на 18 месеца. Тора също е известен привърженик на независимостта на региона.