Каталунските сепаратистки партии ще имат мнозинство в регионалния парламент след изборите в неделя, показаха exit poll резултати от днешните избори в испанската полуавтономна област, предаде "Блумбърг". Двете водещи партии в подкрепа на отцепването ще спечелят между 66 и 71 места в 135-членната асамблея, докато малка лява група, която също подкрепя независимостта, е на път да спечели седем, според проучване на Gad3. Сепаратистите се нуждаят от 68 места за мнозинство.

Esquerra Republicana и Junts per Catalunya управляват съвместно Каталуния от 2016 г. и през 2017 г. прокараха референдума за независимост, който разгневи останалата част на Испания. Вероятният резултат може да създаде проблеми за испанския министър-председател Педро Санчес, тъй като това ще означава тежки преговори между двете сепаратистки групи. Социалистическата партия на Санчес имаше за цел да заеме най-високата позиция, след като той помоли здравния си министър Салвадор Ила да се кандидатира за регионално председателство. Ила ще завърши на второ място с 34 до 36 места, показа анкетата.

Регионални избори в Каталуния на 14 февруари

Регионални избори в Каталуния на 14 февруари

След отстраняването на власт на Ким Тора се наложи провеждането на предсрочен вот

Резултатът от изборите има особено значение за премиера, защото крехкото му парламентарно мнозинство разчита до голяма степен на подкрепата от законодателите на Ескуера за приемане на основно законодателство. От друга страна, Junts се противопоставя на Санчес и работа с централното правителство. Лидерът на партията Ориол Жункерас е в затвора заради ролята си в проваленото провъзгласяване на независимостта през 2017 г. и от няколко години се опитва да се позиционира като прагматична партия, готова да преговаря с националното правителство, ако изпълнява целите си. Лидерът на Junts Карлес Пучдемон живее в изгнание в Брюксел, и отхвърли всяко сътрудничество със Санчес.

Припомняме, че вотът беше пети за десет години и е белязан от вътрешни разделения в рамките на сепаратисткото движение. Той е предсрочен поради отстраняването от власт на каталунския лидер Ким Тора. Върховният съд на Испания през септември реши да лиши Тора от правото да заема публична длъжност в продължение на 18 месеца. Тора също е известен привърженик на независимостта на региона.

Испанският върховен съд лишава лидера на Каталуния от право на публична длъжност за 18 месеца

Испанският върховен съд лишава лидера на Каталуния от право на публична длъжност за 18 месеца

Трябва да напусне поста на правителствен ръководител на Каталуния