Испанският премиер Педро Санчес се срещна във вторник с премиера на региона Каталуния Пере Арагонес, предаде ABC News. Срещата е продължила часа и половина.

Двамата се срещат за първи път, откакто правителството му помилва девет сепаратистки лидери на сепаратисткото движение. Срещата бе опит за подобряване отношенията между техните правителства.

За истински постижения е рано да се говори. Арагонес повтори искането си за провеждането на разрешен от Мадрид референдум за независимост, както и пълна амнистия за всички, които са изправени пред правни проблеми заради ролята си в незаконната кандидатура за отделяне на региона през 2017 г.

По-рано Санчес заяви, че гласуването за независимост на даден регион е противоконституционно и че пътят напред е задоволяване на нуждите на каталунците, като се съсредоточи върху социални и икономически въпроси.

"Първата среща с Педро Санчес показа колко далеч са нашите позиции и очевидните различия, които съществуват при разрешаването на конфликта", каза Арагонес след това.

Съдът на ЕС временно върна имунитета на Пучдемон и още двама каталунски лидери

Съдът на ЕС временно върна имунитета на Пучдемон и още двама каталунски лидери

Докато се разглежда жалбата им

Но той добави, че двамата лидери са се съгласили делегациите от съответните им правителства да се срещнат през септември, за да започнат нов кръг на преговори.

Говорителят на правителството Мария Хесус Монтеро заяви, че Санчес не е приел исканията на Арагонес. Вместо това тя каза, че премиерът се е фокусирал върху необходимостта от установяване на доверие.

"Правителството не е наивно и знае, че този път не е лесен, каза Монтеро. Време е да приключим една глава за болката и разочарованието и да отворим нова за каталунците и останалите испанци, която може да ни позволи да разрешим този конфликт, който е нагрял твърде дълго."

Испанското правителство помилва осъдените на лишаване от свобода каталунски лидери, които бяха признати за виновни за организирането на незаконния референдум за независимост на Каталуния през 2017 г. Кабинетът смята, че тази стъпка ще намали напрежението, предизвикано от противоречията между регионалните лидери и централната власт.

Дванадесет каталунски политици бяха осъдени на лишаване от свобода до 13 години за ролята им в незаконния референдум за независимост и опита за отцепване на икономически силната северозападна област.

Тогавашният ръководител на регионалното правителство Карлес Пучдемон избяга в чужбина в последния момент.

Населението на Каталуния е разделено на приблизително два равни блока привърженици и противници на независимостта.

Испания ще помилва деветимата хвърлени в затвора каталунски сепаратисти

Испания ще помилва деветимата хвърлени в затвора каталунски сепаратисти

Това било "конституционен дух на прошка"

По думите на премиера Педро Санчес, решението на правителството не отменя забраната осъдените да заемат държавни длъжности.

Редица политически партии, сред които крайно дясната Vox, заявиха, че смятат да обжалват това решение.

В началото на юни десетки хиляди излязоха на протест срещу помилването на сепаратистите.