Общият съд на Европейския съюз временно възстанови имунитета на членовете на Европейския парламент Карлес Пучдемон, Тони Комин и Клара Понсати, докато решава жалбата срещу Европейския парламент, предаде АНСА.

На 26 май 2021 г. тримата евродепутати подадоха молба, в която искат от съда да спре изпълнението на заповедта за отнемането на имунитета им.

Припомняме, че през март тази година, Европейският парламент гласува за отнемане на имунитета от съдебно преследване от Карлес Пучдемон и другите двама каталунски депутати-сепаратисти, на които Испания повдигна обвинения за въстание. Тогава Пучдемон обяви решението като тъжен ден за демокражията и се закани да обжалва.

Всички са обект на европейски заповеди за арест, издадени от Испания, която търси тяхната екстрадиция, свързана с ролята им в организирането на референдум за независимост от 2017 г., считан от испански съд за незаконен.

Досега Белгия отхвърляше исканията на Испания. Съд през януари отказа да екстрадира Луис Пуиг, друг бивш член на каталунското правителство, живеещ в Белгия, по обвинения в злоупотреба с публични средства.

Европейският парламент отбеляза в доклад, публикуван преди гласуването, че актовете и обвинението предхождат тяхното членство в ЕП през юни 2019 г. и за Понсати през януари 2020 г.

ЕП също така заяви, че националните съдебни системи на държавите от ЕС трябва да определят наказателното производство.

Върховният съд на Испания даде между 9 и 13 г. затвор на девет лидери на Каталуния във връзка с неуспешния опит за обявяване на независимост на богатия испански регион през октомври 2017 г.

Други трима обвиняеми са осъдени само по обвинения в неподчинение и няма да лежат в затвора. Това предизвика протести в Каталуния, а Пучдемон определи решението на съда като "варварство".

Пучдемон напусна Испания след неуспешния опит за отделяне на Каталуния от страната през 2017 г. Сега той живее в Белгия.

Съд в Белгия прекрати европейската заповед за арест на Пучдемон

Съд в Белгия прекрати европейската заповед за арест на Пучдемон

С това не може да бъде екстрадиран в Испания

През юли 2018 г. испанският съд оттегли искането си Пучдемон да бъде екстрадиран, след като Германия отказа да го предаде.