Европейският парламент гласува за отнемане на имунитета от съдебно преследване от Карлес Пучдемон и други двама каталунски депутати-сепаратисти, на които Испания повдигна обвинения за въстание, съобщава "Ройтерс".

Камарата обяви във вторник, че депутатите от ЕС са гласували категорично в подкрепа на отнемането на имунитета на бившия регионален правителствен ръководител на Каталуния и двама бивши членове на кабинета Тони Комин и Клара Понсати.

Пучдемон и Коми, които са в самоналожено изгнание в Белгия, официално станаха членове на Европейския парламент през юни 2019 г., докато Понсати, която е в Шотландия, е официално член от януари 2020 г.

Всички са обект на европейски заповеди за арест, издадени от Испания, която търси тяхната екстрадиция, свързана с ролята им в организирането на референдум за независимост от 2017 г., считан от испански съд за незаконен.

Съд в Белгия прекрати европейската заповед за арест на Пучдемон

Съд в Белгия прекрати европейската заповед за арест на Пучдемон

С това не може да бъде екстрадиран в Испания

Досега Белгия отхвърляше исканията на Испания. Съд през януари отказа да екстрадира Луис Пуиг, друг бивш член на каталунското правителство, живеещ в Белгия, по обвинения в злоупотреба с публични средства.

Европейският парламент отбеляза в доклад, публикуван преди гласуването в понеделник, че актовете и обвинението предхождат тяхното членство в ЕП през юни 2019 г. и за Понсати през януари 2020 г.

ЕП също така заяви, че националните съдебни системи на държавите от ЕС трябва да определят наказателното производство.

Комисията по правни въпроси на Парламента гласува миналия месец, че имунитетът от съдебно преследване трябва да бъде отнет, гласуването бе 15 "За", 8 "Против" и двама въздържали се.

Съдът на ЕС обяви, че каталунецът Жункерас е с депутатски имунитет

Съдът на ЕС обяви, че каталунецът Жункерас е с депутатски имунитет

Каталунските сепаратисти искат освобождаването му в Испания

Решението на ЕП да лиши Пучдемон от парламентарен имунитет показва, че проблемите на Каталуния трябва да бъдат решени в Испания, заяви във вторник ръководителят на испанското външно министерство Аранча Гонсалес Лая.

Според нея "ЕП реши да лиши Пучдемон от парламентарен имунитет", за да може "да се яви пред испанското правосъдие". "Това решение изпрати тройно послание ... едно от тях е, че проблемите в Каталуния ще бъдат уредени в Испания, те не са решават в Европа".

По думите й сигналът на ЕП е, че евродепутат не може да използва позицията си, за да избегне съдебен процес "за евентуални нарушения на националното законодателство". Министърът каза още, че ЕП показва "непоклатимостта на върховенството на закона в Испания". В същото време тя добави, че Испания очаква да намери решение на каталунския проблем чрез диалог и преговори.

Върховният съд на Испания даде между 9 и 13 г. затвор на девет лидери на Каталуния във връзка с неуспешния опит за обявяване на независимост на богатия испански регион през октомври 2017 г.

Други трима обвиняеми са осъдени само по обвинения в неподчинение и няма да лежат в затвора. Това предизвика протести в Каталуния, а Пучдемон определи решението на съда като "варварство".

Пучдемон напусна Испания след неуспешния опит за отделяне на Каталуния от страната през 2017 г. Сега той живее в Белгия.

През юли 2018 г. испанският съд оттегли искането си Пучдемон да бъде екстрадиран, след като Германия отказа да го предаде.

Белгия отказа да екстрадира в Испания бивш член на кабинета на Каталуния

Белгия отказа да екстрадира в Испания бивш член на кабинета на Каталуния

Луис Пуиг избяга от страната в разгара на сепаратистката криза