Белгийски съд отказа екстрадицията в Испания на Луис Пуиг, бивш съветник на културния отдел на каталунското правителство, който избяга от страната в разгара на сепаратистката криза през 2017 година, съобщава прокуратурата на кралството, цитирана от ТАСС.

"Съдът реши да отхвърли иска за екстрадиция", се казва в съобщение на прокуратурата.

Испанският Върховен съд иска екстрадицията на политика по официални обвинения, като това е първото решение на белгийските съдебни власти, което е взето за каталунски политици, избягали от Испания.

Сред тях е бившият ръководител на регионалното правителство Карлес Пучдемон, чието екстрадиране също е очаквано от Испания.

Миналия октомври Върховният съд на Испания осъди на до 13 години затвор каталунските политици, участващи в организирането на референдума за независимост. Някои от осъдените по делото бяха признати за виновни в подбудителство към въстание.

На 1 октомври 2017 г. в Каталония се проведе гласуване за отделяне от кралството, Мадрид първоначално нарече този референдум нелегитимен и отказа да признае неговите резултати. На 27 октомври същата година парламентът на Каталуния одобрява резолюция, с която се обявява независима република. В отговор властите на страната използваха за първи път неприлагания 155-и член от конституцията, който позволява да се ограничи самоуправлението на региона.

Правителството на Каталуния се оглавяваше от Пучдемон в разгара на кризата. Той и няколко негови колеги успяват да избягат от Испания.

Съд в Белгия прекрати европейската заповед за арест на Пучдемон

Съд в Белгия прекрати европейската заповед за арест на Пучдемон

С това не може да бъде екстрадиран в Испания