Италия спря екстрадицията на бившия лидер на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон в Испания. Това съобщи самият политик в "Туитър", цитиран от TACC.

Решението за спиране на производството е на съда в град Сасари (Сардиния), където Пучдемон беше задържан.

Адвокатът на каталунския политик обаче поясни, че делото не е приключило и отново ще влезе в съда след разрешаването на всички правни въпроси - решението на Европейския съд относно имунитета на Пучдемон като евродепутат, както и относно легитимността на европейската заповед за арест, издадена от Върховния съд на Испания. Не е ясно обаче кога евентуално ще бъдат възобновени изслушванията.

Пучдемон е отново на свобода, но не трябва да напуска Сардиния

Пучдемон е отново на свобода, но не трябва да напуска Сардиния

Лидерът бе задържан вчера от италианските власти

Испанският върховен съд твърди, че спрямо Пучдемон е в сила европейска заповед за арест.

Преди това обаче каталунският лидер се е обърнал към европейските съдебни органи с искане за възстановяване на депутатския му имунитет.

Припомняме, на 23 септември Пучдемон беше задържан на остров Сардиния по искане на Испания, където той е обвинен в подбуждане към бунт и присвояване. Ден по-късно той беше освободен от съда, без да са му наложени никакви ограничения. Въпреки че политикът напусна Сардиния, той обеща, че ще се върне за следващото заседание.

Арестуваха Пучдемон на остров Сардиния

Арестуваха Пучдемон на остров Сардиния

Бившият сепаратистки лидер е задържан с международна заповед за арест...