Италиански съдия е разпоредил освобождаването на бившия лидер на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон, предаде "Блумбърг". Той ще трябва да остане на остров Сардиния, докато делото му се разглежда. Адвокатите му не са коментирали официално решението.

Припомняме, че Пучдемон бе арестуван на италианския остров Сардиния, след като бе задържан с международна заповед за арест, издадена от Испания през 2019 г.

Арестуваха Пучдемон на остров Сардиния

Арестуваха Пучдемон на остров Сардиния

Бившият сепаратистки лидер е задържан с международна заповед за арест...

Адвокатът му заяви, че клиентът му е пристигнал в Сардиния в качеството на депутат от Европейския парламент, както и че действието на заповедта, с която той е задържан, е спряно от съда на ЕС.

През юни, Общият съд на Европейския съюз временно възстанови имунитета на членовете на Европейския парламент Карлес Пучдемон, Тони Комин и Клара Понсати, докато решава жалбата срещу Европейския парламент, предаде АНСА.

На 26 май 2021 г. тримата евродепутати подадоха молба, в която искат от съда да спре изпълнението на заповедта за отнемането на имунитета им.

Пучдемон: Тъжен ден за европейската демокрация

Пучдемон: Тъжен ден за европейската демокрация

Адвокатите на Пучдемон планират да обжалват решението на Европейския парламент

Припомняме, че през март тази година, Европейският парламент гласува за отнемане на имунитета от съдебно преследване от Карлес Пучдемон и другите двама каталунски депутати-сепаратисти, на които Испания повдигна обвинения за въстание. Тогава Пучдемон обяви решението като тъжен ден за демокражията и се закани да обжалва.