Американският щат Илинойс забрани продажбата на много видове полуавтоматични оръжия в отговор на масовото убийство на парада за Деня на независимостта в Хайланд Парк миналата година и други масови стрелби, предаде Ройтерс.

Новият закон, който губернаторът на Илинойс Дж. Б. Прицкер подписа, забранява продажбата на много видове оръжия, които автоматично зареждат следващия куршум след изстрел, включително полуавтоматични пушки и пистолети с отделящи се пълнители. Законът включва десетки популярни марки оръжия, произведени от производители на оръжия в САЩ.

"Никой жител на Илинойс, независимо от пощенския им код, не трябва да живее през живота си, страхувайки се, че техният любим човек може да бъде следващият в непрекъснато нарастващия списък на жертвите на масови стрелби", каза Прицкер в изявление.

При подписването на законопроекта той се позова на нападението на парада на 4 юли в Хайланд Парк миналата година, при което мъж с полуавтоматична пушка уби седем души и рани десетки други в рамките на няколко минути.

Пушки с капацитет повече от 10 куршума и пистолети, които имат пълнители с повече от 15, също са забранени, както и бързострелни приспособления и оръжия .50-калибър. Хората, които вече притежават такива оръжия, ще могат да ги задържат, но трябва да ги регистрират в държавната полиция.

Осем други щата и окръг Колумбия вече са въвели подобни забрани.