Администрацията на американския президент Джо Байдън ще отмени ограниченията за пътуване от и до осем южноафрикански държави, наложени миналия месец поради опасения от разпространение на варианта Омикрон на коронавируса. Това предаде Ройтерс.

Чуждестранните граждани, на които е забранено да влизат в Съединените щати, тъй като са били в една от осемте държави през предходните 14 дни, отново ще бъдат допускани до полети за САЩ след 31 декември, заяви говорителят на Белия дом Кевин Муноз.

"Ограниченията ни дадоха време да разберем Омикрон и знаем, че съществуващите ни ваксини действат срещу него", допълни той.

На 29 ноември Съединените щати забраниха достъпа на почти всички неамерикански граждани, които наскоро са били в Южна Африка, Ботсвана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Есватини, Мозамбик и Малави от предпазливост във връзка с откритата в Южна Африка нова форма на коронавируса.

Водещият американски експерт по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи заяви в понеделник, че отмяната на ограниченията е вероятна, "защото в САЩ има достатъчно заразени... Допускаме хора от други страни, в които има толкова или повече случаи, отколкото в южноафриканските страни."

Регистриран е първи случай на Омикрон в САЩ

Регистриран е първи случай на Омикрон в САЩ

Пациент, който пристигнал в Сан Франциско от Южна Африка...