Ситуацията в Кавказ - това е най-сериозният вътрешно политически проблем на Русия, определи президента Дмитрий Медведев.

Нивото на корупция, насилието и изостаналостта и властта на клановете на северно кавказките републики са безпрецедентни, заяви Медовете в речта си пред Федералното събрание.

По мнението на президента, отговорността за Северен Кавказ трябва да бъде поета като цяло от отделен човек, отговорността трябва да бъде лична.

Затова и се предлага член от правителството да бъде пряко отговорен или да се формира ново ведомство. Той обаче трябва да разполага с достатъчно пълномощия, за да може да дава указания на губернатори и министри, обяснява съветникът на президента Аркадий Дворкович.

В речта си Медведев наблегна на необходимостта от развиване на икономиката и технологиите.
                           Още...

Дмитрий Медведев е третият руски президент, който се опитва да отговори на принципния въпрос за бъдещето на Кавказ.

Назначаването на отделен министър, т.нар. от руската преса „министър в маскировъчни дрехи", който да отговаря за размирните републики като цяло, се предлага като възможност не за първи път, но до този момент не е направено. 

По мнението на Медведев обаче, ситуацията в Кавказ не би била такава, ако се е било обърнало внимание още преди години на икономическото развитие на региона.
Пред живеещите в региона трябва да има нормални жизнени перспективи.

Затова и на социалноикономическите проблеми на гражданите трябва да се отдели извънредно внимание", подчертава Дмитрий Медведев.