Съдът в Триполи ще се произнесе днес по делото за клевета, заведено от мъчителите на българските медицински сестри. Ищците в този процес бяха оправдани преди година като ответници по жалби на петте българки, припомня БНТ.

На миналото заседание на Районния съд съдията обяви, че делото за клевета приключва и присъдите ще бъдат обявени на 27 май. Шестима от 11-те инквизитори на българките поетапно завеждаха искове. Общата сума до момента възлиза на около 23 милиона долара.

Отделно от това прокуратурата иска най-тежкото наказание за клевета - три години затвор.

Според Осман Бизанти, ако подсъдимите бъдат признати за виновни, изпълнението на присъдата влиза в сила от момента на произнасянето й, без да се приспада от излежаните досега над осем години.

Циничното в случая е, че мъчителите се представят за жертви. Това са същите хора, които са изтезавали българките с електричество, пребивали са ги, насъсквали са кучета срещу тях, слагали са огромни насекоми върху голите им тела, списъкът е дълъг.

На заседанията до момента обвинените за клеветници български медицински сестри и палестинеца Ашраф нито веднъж не получиха думата, за да разкажат на какво са подлагани. Близки на мъчителите провираха ръцете си през решетките и снимаха лицата на сънародничките ни от сантиметри с мълчаливото съгласие на съдията. Превод не беше разрешен.

Затова медицинските ни сестри отказаха да присъстват в залата на последните две заседания. Възможно е да не дойдат и днес. Присъдата ще бъде ясна след 15.00 часа българско време, за когато е насрочено началото на заседанието.