Не е изключено ситуацията да се развие към възобновяване на военните действия в района на Нагорни Карабах.

Това предупреждение отправи президентът на Азербайджан Илхам Алиев преди срещата си с президента на Армения Серж Саргосян в Мюнхен.
Срещата е предвидена като част от стремежа да се регулира конфликта в Нагорни Карабах и ще се проведе във френското консулство.

По думите на Алиев предстоящата среща ще стане решаваща за бъдещето на региона.

„Ние отиваме на тази среща със своя програма. Тази среща трябва да изиграе решава роля в процеса на преговорите", казва Алиев.

Той припомня, че организираните срещи през тази година са завършили без никакъв резултат.
Ако и тази среща бъде безрезултатна, то нашите надежди за преговори и диалог ще бъдат изчерпани", посочва още президентът по време на откриването на ново селище за бежанци в западната част на страната.

Илхам Алиев обаче допълва, че Азербайджан има пълното право по военен път да освободи своите земи.
Азербайджан никога не би се съгласил на независимост на Карабах, но предпочита мирен път на разрешаване на проблема, допълва още президентът.

Алиев посочва, че Армения се опитва да разтакава преговорите до безкрайност, но Азербайджан ще преговаря докато има смисъл и надежда, ако не - "ще прекратим преговорите".

Той допълва, че Армения е длъжна да освободи всички окупирани земи, а бежанците трябва да се върнат по своите домове. "Само тогава може да бъде разгледан по същество статута на Нагорни Карабах", е категоричен Илхам Алиев.

15-те години посредничество не донесоха напредък по мирно споразумение, а Нагорни Карабах се оказа заложник и в центъра на дипломатическите отношения между три страни - Армения, Турция и Азербайджан.

Въпреки затоплянето на отношенията, Анкара заяви, че откриването на границата и установяването на дипломатически отношения с Армения са невъзможни без прогрес по Нагорни Карабах.

Срещата в Мюнхен ще бъде шестата поред за тази година. Експерти обаче предупреждават, че нито една от страните не проявява никаква готовност за отстъпки, нито проявяват признаци, че ще положат усилия да обяснят на гражданите си нуждата от такива отстъпки.

Предлаганото от посредниците споразумение предвижда възвръщане на редица райони на Азербайджан, които в момента се намират под арменски контрол. Това се предлага в замяна на международно признание на властите в Карабах и перспектива за гласуване на статута на територията на високо равнище.

Арменският президент Саргосян също е подложен на редица критики заради застоя на проблема Нагорни Карабах.