Руската православна църква заяви, че прекратява контактите си с германската протестантска църква, след като тя беше оглавена от жена, която на всичкото отгоре е и разведена, съобщава "Дойче веле".

Засега Българската православна църка предпочита да мълчи. По всяка вероятност обаче тя ще последва примера на Москва, отказвайки се от диалог с протестантската църква в Германия. Това предполага отец Любомир Леонтинов, който е архиерейски наместник в западноевропейската епархия на българската православна църква в Берлин. Защо според него Българският синод би могъл да последва висшите духовници в Москва, които са възмутени от факта, че ръководството на една църква е оставено в ръцете на жена, при това разведена?

"Това е създавана от години, дори от векове насам, сродна дипломация между двете църкви: руската и българската. И почти всички решения, взимани от едната страна, са били в съгласие с другата", казва архиерейският наместник Любомир Леонтинов, който отговаря в Берлин за връзките с останалите християнски църкви.  

Колегата му - отец Милан Пеич от представителството на сръбската православна църква в Германия, вече изрази учудване от острата реакция на Москва.

"Аз също бях учуден, но всъщност, ако се върнем малко по-назад в историята на отношенията между руската православна църква и германската протестантска църква, това решение не е чак толкова изненадващо. Защото вече имаше такива смущения в отношенията, когато преди десетина години въпросната жена - Маргот Кесман - беше бойкотирана на едно от заседанията на Световния съвет на църквите. Дори бих допуснал, че сегашното решение е вследствие на тази десетгодишна история", казва отец Леонтинов.

Световният съвет на църквите е висшият орган на икуменията - сътрудничеството между всички християнски църкви. София отдавна не членува в този съвет, припомня отец Леонтинов, като причините са не толкова от религиозно, колкото от финансово естество - църквата е изчислила, че не си заслужава да плаща членския внос. Това решение, според отец Леонтинов, би трябвало да бъде поправено. Вместо това обаче сега София би могла да прекъсне окончателно диалога с германската протестантска църква.

"Много ми се иска да вярвам, че това няма да има кой знае какво влияние върху нашата работа тук в Западна Европа, защото ние всъщност живеем с тези хора и сме длъжни някакси да спазваме и най-обикновените принципи на междучовешките отношения. Не можем да прекъснем отношенията си от днес за утре, още повече че не решаваме кой знае какви съдбовни въпроси", казва отец Леонтинов от Западно- и Средноевропейската епархия на българската православна църква със седалище в Берлин.

Ето един малък пример от общото всекидневие на християнските църкви в Берлин: храмът, в който служат българските духовници тук, е предоставен безплатно от германската протестантска църква срещу ремонт и поддръжка. Така този храм беше съхранен и изпълнява и до днес предназначението си.