Може да се очакват затруднения в мисията на ЕС за защита на търговските кораби в Червено море. Това се случва след изтеглянето на германската фрегата "Хесен" след двумесечна мисия.

Командващият мисията Василиос Грипарис предупреди в Брюксел миналата седмица, че през следващите месеци ще разполага само с три фрегати, съобщава Der Spiegel. Това означава, че той вече няма да може да изпълнява мисията си за защита на корабите от нападенията на бунтовниците хути.

Конкретно тогава ще бъде възможно да се ескортират максимум четири търговски кораба дневно през пролива Баб ал-Мандеб край бреговете на Йемен. Според Der Spiegel Грипарис е поискал от дипломатите на ЕС поне десет военни кораба, както и въздушна подкрепа с дрон или самолет за морско разузнаване.

Операцията по охрана беше одобрена от външните министерства на страните членки на ЕС на 19 февруари. Бойните кораби, които участват в мисията, предоставят въоръжен ескорт на търговски кораби, преминаващи през Червено море.

От началото на годината съюзените с Иран сили на хусите в Йемен нападат морския транспорт, като твърдят, че правят това в отговор на израелските военни действия в Газа.