ЕС е озадачен от бързото разследване след опита за преврат в Турция, при което за две денонощия бяха задържани хиляди хора. Това заяви при визитата си в Анкара председателят на ЕП Мартин Шулц, предадоха информационните агенции.     

„Бяхме озадачени от това, че турските власти така бързо – за 48 часа, успяха да разкрият и да задържат хиляди заподозрени за участие в преврата. Сега получихме от турската страна по-разбираемо обяснение.” – коментира Шулц на съвместна пресконференция с труския премиер Бинали Йълдъръм.

Турската страна отново увери, че няма да променя антитерористичните закони.

Председателят на ЕП акцентира върху арестите на журналисти в Турция след метежа.

По думите му, има известна разлика между разбиранията на ЕС и на Турция за свобода на словото и двете страни трябва да работят върху това, тъй като свободата на словото е един от показателите за нивото на демокрацията. Шулц допълни, че Турция трябва да разглежда всеки случай отделено и да съди журналистите според изискванията на европейската Конвенция по правата на човека.

„Турция, която е член на Съмена та Европа знае това. Но не успяхме да постигнем съгласие по тази тема.” – посочи Шулц.

Йълдъръм на своя ред отбеляза, че са арестувани  "журналисти, които подкрепят терористична организация - не само на думи”.