Шведският премиер Магдалена Андершон във вторник отхвърли призивите на опозицията да се обмисли присъединяване на страната към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна.

По думите ѝ, такава молба ще дестабилизира сигурността в Европа, съобщи "Ройтерс".

Швеция не е била във война от 1814 г. и е изградила външната си политика върху неучастие във военни съюзи, но изгради все по-тесни връзки с НАТО през последните години с нарастването на напрежението с Русия в Балтийския регион.

Нахлуването на Русия, което Москва нарича "специална военна операция", поднови призивите за присъединяване на Швеция към НАТО, наред с Финландия, която също остана извън блока.

"Ако Швеция избере да изпрати молба за присъединяване към НАТО в настоящата ситуация, това допълнително ще дестабилизира тази зона на Европа и ще увеличи напрежението", каза Андершон пред репортери. През цялото време бях ясна, като казах, че най-доброто за сигурността на Швеция и за сигурността на този регион на Европа е, че правителството има дългосрочна, последователна и предвидима политика и това е моето постоянно вярване.

Захарова заплаши с отговор на приемане на Швеция и Финландия в НАТО

Захарова заплаши с отговор на приемане на Швеция и Финландия в НАТО

Финландският премиер Санна Марин заяви в парламента, че има готовност да кандидатства за членство в НАТО

Русия не иска Финландия или Швеция да се присъединят към НАТО и в края на миналия месец Москва направи последното си предупреждение за "сериозни военно-политически последици", ако го направят.

Андершон говори след среща с лидерите на опозиционните партии за влошаващата се ситуация със сигурността.

Финландия и Швеция имат тесни военни връзки и ходът на едната да се присъедини към НАТО ще окаже допълнителен натиск върху другата да кандидатства.

Припомняме, че проучване на общественото мнение в началото на март показа, че мнозинството от шведите вече са "за" присъединяване на страната към НАТО.

За първи път над половината шведи искат страната си в НАТО

За първи път над половината шведи искат страната си в НАТО

Страната изоставя традиционния си неутралитет

51% от шведите в момента са за НАТО спрямо 42% през януари. Хората против присъединяването към Алианса са намалели до 27% в сравнение с по-ранните 37%. Това е първият път, когато подобна анкета показва мнозинство в подкрепа за военни съюз.

Промяната идва на фона на предупреждението на ръководителя на Финландския институт по международни отношения, че атаката на Русия срещу Украйна е сигнал за събуждане и "11 септември в Европа за финландците".

Управляващите в Швеция социалдемократи досега се противопоставяха на призивите на дясноцентристката опозиция за присъединяване към НАТО, заявявайки, че неучастието във военни съюзи обслужва най-добре интересите на Швеция.

Все повече шведи харесват НАТО

Все повече шведи харесват НАТО

Подкрепа за Алианса в Скандинавия

Въпреки това този месец Швеция взе решение да изпрати оръжия в Украйна. По този начин за първи път от 1939 г. насам скандинавската страна изпрати оръжия на държава във война.