Броят на хората в Швеция, които подкрепят присъединяването на страната към Северноатлантическия алианс, се увеличи на фона на нарастващото напрежение с Русия. Това съобщи "Блумбърг".

Агенцията се позова на анкетата.

Броят на шведите, които се противопоставят на присъединяването на Швеция към НАТО, е намалял до 36% до края на 2021 г., докато през 2015 г. е имало 50%, които не са били съгласни.

Швеция разследва появата на дронове над нейни АЕЦ, укрепва отбраната си

Швеция разследва появата на дронове над нейни АЕЦ, укрепва отбраната си

Повишена активност на Русия в Балтика…

В същото време резултатите от друго допитване показаха, че само 35% от шведите подкрепят идеята за присъединяване към НАТО, докато 33% са против.

Мненията за присъединяването на Швеция към Северноатлантическия алианс също бяха разделени в шведския парламент. Така дясноцентристките партии подкрепят присъединяването към НАТО, а социалдемократите са против.

"Блумбърг" отбелязва, че отдавна отхвърляната идея за членство на Швеция в НАТО е станала по-привлекателна за шведите през последното десетилетие. Според агенцията последните събития, по-специално ситуацията в Балтийско море, биха могли да повлияят на мнението на жителите на страната.

Така миналата седмица генерал-лейтенант от шведската армия Лейф Михаел Класон заяви, че шведските военни са регистрирали повишаване на нивото на военната активност на Руската федерация в Балтийско море. По-специално определен брой десантни кораби от Северния флот на Русия са влезли в Балтийско море.

Швеция засилва патрулите на стратегически остров в Балтийско море заради напрежението между НАТО и Русия

Швеция засилва патрулите на стратегически остров в Балтийско море заради напрежението между НАТО и Русия

Швеция не е член на НАТО, но има тесни връзки с атлантическия алианс

В отговор на руската военна дейност шведското командване изпрати войски да патрулират град Висби на стратегически важния остров Готланд в Балтийско море.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза миналата седмица, че Финландия и Швеция, ако кандидатстват за членство в НАТО, ще могат бързо да се присъединят към Алианса. Разговорите за подобно развитие на събитията започнаха на фона на напрегната ситуация в района на границата на Русия с Украйна.