Шведските военни обявиха, че са засилили видимите си дейности на остров Готланд в Балтийско море заради повишеното напрежение между НАТО и Русия във връзка с Украйна, предаде "Ройтерс".

Москва притесни Запада, струпвайки войски близо до Украйна, като предизвика опасения, че обмисля нахлуване. Русия отрича подобни планове, настоявайки, че може да разполага сили на своя територия, както пожелае.

Готланд, най-големият остров в Швеция, е стратегически важен и се намира на около 330 километра от Калининград, където е стациониран руския Балтийски флот. През 2019 г. Швеция разположи актуализирана система за противоракетна отбрана земя-въздух на острова.

Швеция отхвърли руския ултиматум за разширяването на НАТО

Швеция отхвърли руския ултиматум за разширяването на НАТО

По-рано същото направи и Финландия...

"От днес ще имаме патрули, които ще се виждат на определени места, включително във (град) Висби", отбеляза говорителят на полка в Готланд Томас Ангшамар.

Швеция не е член на НАТО, но има тесни връзки с атлантическия алианс и укрепи въоръжените си сили след десетилетия на пренебрегване на фона на нарасналото безпокойство от руското дрънкане на оръжия в региона на Балтийско море.

През последните години Стокхолм се оплака от няколко инцидента с руски военни самолети, включително нарушения на шведското въздушно пространство.

Началникът на отбраната на Швеция изтъкна миналата седмица, че стратегията за сигурност на Швеция ще бъде изцяло подкопана, ако НАТО се съгласи да се въздържа от по-нататъшно разширяване и да ограничи част от дейността си в Европа, както изиска Русия.

Швеция дава отпор на Русия за разширяването на НАТО, върви срещу отбранителната ѝ стратегия

Швеция дава отпор на Русия за разширяването на НАТО, върви срещу отбранителната ѝ стратегия

"Предложенията за нов ред за сигурност биха разрушили основите на нашата структура на политиката за сигурност"