Швеция се обяви категорично срещу искането на Русия НАТО да не приема нови членове. Новината беше огласена от министъра на външните работи Ан Линде, съобщи Euractiv.

Линде изрази и безпокойството на шведската страна от военната ескалация, провокирана от Русия по границата с Украйна.

"Категорично отхвърляме всякакви преговори по европейската сигурност. Трябва да имаме световен ред, основан на правила, при който имаме международно право, и всяка страна има правото да направи свой собствен избор за политиката си по сигурността." - посочи тя.

Столтенберг обяснява на Русия, че НАТО никога не е обещавал да не се разширява

Столтенберг обяснява на Русия, че НАТО никога не е обещавал да не се разширява

Столтенберг призова Путин да изтегли войските и да осигури мирна Коледа за всички, не вижда непосредствена заплаха срещу съюзниците от НАТО

Въпреки че исканията на Русия са насочени основно към САЩ и НАТО, те засягат и Швеция, която не е член на Алианса, но може да заяви кандидатурата си в бъдеще.

"Това силно засяга Швеция и Финландия. Евентуален отказ от бъдещо разширяване на НАТО ще намали възможностите за самостоятелен политически избор." - подчерта Линде.

По-рано Финландия отхвърли исканията на Москва, като заяви, че има "национално пространство за маневриране", включително възможността да подаде заявление за членство в НАТО.

Германия отсече: Русия не може да диктува на НАТО

Германия отсече: Русия не може да диктува на НАТО

Това подчерта министърката на отбраната Кристин Ламбрехт

Ан Линде изрази и безпокойство заради ескалацията по границата на Русия с Украйна. През последните няколко дни тя е провела срещи с колегите си от Великобритания и страните от Северна Европа и Прибалтика, с които е обсъдила ситуацията.

"Ако нещо се случи във връзка със засилването на агресията срещу Украйна, ще действаме единно и много твърдо, ще предприемем различни икономически санкции", предупреди Линде.