Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг твърди, че алиансът никога не е давал обещание да не се разширява на изток, коментира той в интервю за ДПА.

"НАТО никога не е обещавал да не се разширява. Дори учредителното споразумение на нашата организация казва, че всяка европейска държава може да стане член на алианса", коментира Столтенберг.

"Второ, има документи от 70-те и 90-те години на миналия век - Заключителният акт от Хелзинки, Парижката харта, Основополагащият акт Русия-НАТО и много други договори, които ясно показват, че всяка държава може свободно да определя собствената си съдба", добави той.

Според генералния секретар "това е основен принцип на европейската сигурност, който самата Русия е подписала". "Не можем да променим това с няколко цитата. Освен това съюзниците отричат, че някога са давали подобни обещания. Самият бивш съветски президент Михаил Горбачов каза, че темата за разширяването на НАТО на изток не е повдигана до обединението на Германия", допълва Столтенберг.

По-рано Столтенберг призова Путин да изтегли войските от Украйна преди празниците. Русия има възможност да осигури мирна Коледа за всички, като намали напрежението и изтегли войските си.

Владимир Путин каза в четвъртък, че Русия е била "просто нагло измамена", когато през 90-те години са уверени, че няма да се тласка НАТО на изток. "Нито един сантиметър на изток, ни казаха през 90-те. И какво? Излъгаха. Просто нагло излъгаха - пет вълни на разширяване на НАТО".

САЩ: Само Русия има войнствена реторика, не и НАТО

САЩ: Само Русия има войнствена реторика, не и НАТО

НАТО е "отбранителен съюз" и няма "агресивни намерения", когато става въпрос за Русия

Страховете от голям конфликт в Европа нарастват за първи път от много години, тъй като напрежението нараства заради натрупването на военни сили на Русия близо до границата с Украйна. Може ли НАТО да намали заплахата, като прави отстъпки на Русия? 

Столтенберг се надява на спокоен празник за всички. "В същото време трябва да сме подготвени и затова повишихме бдителността си. Ние наблюдаваме много внимателно натрупването на Русия в и около Украйна. Видяхме постепенно и значително руско военно натрупване с бронирани части, с бойни танкове, с дронове, с десетки хиляди войски. Виждали сме агресивна реторика от руска страна и знаем постиженията на Русия. Те са използвали сила срещу Украйна и преди, незаконно анексирайки Крим и продължавайки да дестабилизират Източна Украйна. Но има несигурност относно руските намерения. Но нека подчертая също, че не виждаме непосредствена заплаха срещу съюзниците от НАТО."

"Няма да навлизам в подробности за разузнаването. Но това е значително военно натрупване и няма признаци, че това спира или се забавя. Напротив, продължава. Следователно Русия има възможността да гарантира, че Коледа е мирна и спокойна за всички нас, като намали напрежението и изтегли своите сили. Ясно е, че Русия е агресор, а не Украйна."

"Ние сме готови да седнем с Русия в Съвета НАТО-Русия и сме готови да разговаряме. Ето защо възнамерявам да свикам заседание възможно най-скоро през новата година. Но няма да правим компромис с основните принципи. Не можем да правим компромис с правото на НАТО да защитава всички съюзници и не можем да правим компромис с основния принцип на правото на всяка нация да избира свой собствен път. Тук става дума за зачитане на суверенитета и на по-малките нации. Цялата идея, че голяма сила като Русия може да реши какво могат или не могат да направят по-малките съседи, е да въведе отново тази идея за сфери на влияние, която е абсолютно против всичко, което гарантира мир и стабилност в Европа след края на Студената война."

Относно разполагане на повече войски в източната част на алианса, "постоянно ще преценяваме дали има нужда от допълнително коригиране на действията ни. Бих бил внимателен да спекулирам с това сега, защото това може само да повиши напрежението. Мисля, че важното е да се опитаме да намалим напрежението и да установим смислен диалог с Русия, без да правим компромис с правото и отговорността да защитаваме нашите съюзници".

Путин видя позитивна реакция на САЩ на предложенията за сигурност на Русия

Путин видя позитивна реакция на САЩ на предложенията за сигурност на Русия

Русия искала да избегне конфликт с Украйна и Запада